Tilburg gaat meer Oekraïners opvangen, maar situatie blijft ingewikkeld

Het pand aan de Ringbaan Noord is de negende plek in Tilburg waar mensen die vluchten voor de oorlog in Oekraïne worden opgevangen (beeld: Google Maps).

De gemeente Tilburg gaat het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen uitbreiden. Op dit moment biedt de stad plek aan 934 opvangplekken, maar dat moeten er binnenkort 1151 worden.

Tilburg staat voor een flinke uitdaging om verschillende groepen vluchtelingen op te vangen. Binnen de regio Hart van Brabant is afgesproken om hierbij samen te werken als één gemeente. Tilburg moet op basis van de Spreidingswet 350 opvangplekken voor asielzoekers realiseren. Daarnaast moeten er extra plekken komen voor Oekraïense vluchtelingen en alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV).

Dit vraagt om een eerlijke verdeling van opvanglocaties in de stad en dorpen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar hoe dit het beste kan, en de gemeenteraad wordt geïnformeerd zodra de resultaten bekend zijn.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne verlengde de Raad van de Europese Unie eerder al de ‘Richtlijn Tijdelijke Bescherming’ tot 4 maart 2026. Aan gemeenten is gevraagd om op korte termijn nieuwe opvangplekken te openen voor de vluchtelingen uit Oekraïne, want in heel het land zitten de opvangplekken bijna helemaal vol.

Tilburg telt op dit moment 934 opvangplekken, verdeeld over acht opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden. Dat aantal moet groeien naar 1151 opvangplekken. Daarop reageerde Tilburg recent al met een nieuwe opvanglocatie aan de Ringbaan-Noord. Daar komen binnenkort 130 extra plekken. Maar tegelijkertijd verdwijnt in juli 2025 de opvanglocatie aan de Giekerkstraat, wat een verlies van 105 plekken betekent. Het blijft dus een uitdaging om voldoende plekken te hebben.

Uitdagingen bij huisvesting statushouders

Naast de opvang van Oekraïners staat Tilburg ook voor een flinke opgave als het gaat om het huisvesten van statushouders – mensen die in Nederland mogen blijven en een woning zoeken. De gemeente loopt op dit moment achter op de taakstelling. In de eerste helft van 2024 moesten er 331 statushouders een woning krijgen, maar daarvan zijn er 115 nog steeds niet gehuisvest. Dit komt deels doordat er te weinig geschikte, betaalbare woningen zijn, vooral voor de alleenstaanden die de grootste groep vormen.

Bovendien zijn er vertragingen met de bouw van 110 flexwoningen aan de Dr. Bloemenlaan en Bijsterveldenlaan, die onder andere voor statushouders bedoeld zijn. Deze woningen zouden in 2024 klaar zijn, maar dat is uitgesteld naar het tweede kwartaal van 2025.

LEES OOK:
Gemeente gaat 130 Oekraïense vluchtelingen opvangen in pand aan Ringbaan Noord

Edita Saakian