Tilburg kiest voor betaalbare woningen en versterking van wijken: Nieuw woonbeleid goedgekeurd

Het nieuwe woonbeleid voor de komende vijf jaar in Tilburg is goedgekeurd door de raad. Het plan kreeg deze week 37 stemmen voor en 7 stemmen tegen, al waren Forum voor Democratie en Lijst Smolders de enige partijen die tegenstemden. Het beleid richt zich de komende jaren op vier belangrijke speerpunten, die moeten zorgen voor een betere woningmarkt in de stad.

Er moet meer gebouwd worden, beetje snel ook en het liefst niet te duur. Wethouder Yusuf Çelik lichtte de vier speerpunten van het woonbeleid toe. Het eerste speerpunt, en daarmee de belangrijkste, is het toevoegen van betaalbare woningen. Het tweede speerpunt richt zich op het zorgen voor de ‘juiste woning op de juiste plek’. “Een stad is meer dan een stapel stenen. We moeten werken aan gemeenschappen, de kracht van de wijken versterken en zorgen dat Tilburg een stad is waar het prettig leven is.”

In het nieuwe woonbeleid wordt ook extra gefocust op specifieke woonbehoeften van starters, studenten, kwetsbare inwoners en kenniswerkers. “Daarom maken we ‘voor iedereen een passende woonvorm’ ons derde speerpunt”, aldus Çelik. Het vierde speerpunt richt zich op het versterken van de positie van woningzoekenden op de markt. Çelik lichtte dit als volgt toe: “Er zijn misstanden op de huurmarkt, en we horen de roep om meer kansen voor eigen inwoners, vooral in de dorpen.”

“Blij met de 30% sociale huur en 40% betaalbare huur en koop.”

Frans Vriens van 50Plus zei blij te zijn met de aanpak van het woonbeleid, vooral op het gebied van betaalbaarheid en het toevoegen van levensloopbestendige woningen en collectieve woonconcepten. “We zijn tevreden met hoe de speerpunten zijn benoemd, vooral de nadruk op betaalbaarheid”, aldus Vriens.

Ook Bea Mieris van de PvdA was positief. “De verdeling van woningen in betaalbare en sociale huur is belangrijk voor ons. We zijn blij met de 30% sociale huur en 40% betaalbare huur en koop”, zei Mieris. Daarnaast benadrukte ze het belang van zorg- en ontmoetingsplekken in de wijken.

Sofia Schampers van D66 steunde het beleid ook, vooral omdat er aandacht is voor studentenhuisvesting. “We zijn blij dat er ook wordt gefocust op hoe we ouderwetse studentenhuizen kunnen blijven bouwen. We blijven dit goed volgen”, zei Schampers.

Kritiek van LST

Peter van den Hoven van LST had echter zijn bedenkingen. Hij vindt dat het beleid te vaag is en dat sommige belangrijke onderwerpen te weinig aandacht krijgen. “Dit beleid is niet scherp genoeg. LST blijft pleiten voor een motie die ervoor zou zorgen dat een deel van de woningen speciaal toegewezen wordt aan Tilburgers of mensen met een sterke band met de stad. Deze motie kreeg steun van CDA en VVD, maar werd door de meerderheid van de raad verworpen.”

Arne Kramer van GroenLinks gaf al eerder aan dat hij kritisch is op de motie van LST. “Ik ben bijvoorbeeld niet in Tilburg geboren, maar ik woon hier wel. Als je deze motie leest, had ik minder kans gehad op een woning”, zei Kramer. Hij wees er ook op dat 83% van de woningen al wordt toegewezen aan mensen uit de regio.

Voorrang aan mensen met economische en maatschappelijke binding

Wethouder Çelik reageerde op de kritiek door te zeggen dat er al een toezegging is gedaan om te onderzoeken of woningcorporaties voorrang kunnen geven aan mensen met een maatschappelijke of economische binding met Tilburg. Dit onderzoek moet duidelijk maken of het mogelijk en wenselijk is om deze voorrang in het beleid op te nemen.

De vier speerpunten in het kort: 

1. Meer (betaalbare) woningen
De gemeente Tilburg wil zorgen voor meer betaalbare woningen. Dit betekent:
• Helder plannen hoeveel woningen er nodig zijn en ervoor zorgen dat die ook echt gebouwd worden.
• Beter gebruikmaken van de woningen die er al zijn.
• Ervoor zorgen dat nieuwe woningen betaalbaar blijven, met een goede verdeling: 30% sociale huur, 40% middeldure woningen, en 30% dure woningen.
• Samenwerken met woningcorporaties en projectontwikkelaars om dit te realiseren.
________________________________________
2. De juiste woning op de juiste plek
De gemeente Tilburg vindt het belangrijk dat woningen duurzaam zijn, toekomstbestendig en in goede wijken staan. Daarom:
• Werken per gebied aan het versterken van buurten en gemeenschappen.
• Zorgen voor een mix van woningen, zodat er voor iedereen een geschikte woning is.
• Kijken naar woningen die passen bij verschillende woonwensen, dicht bij belangrijke voorzieningen.
________________________________________
3. Voor iedereen een passende woonvorm
De gemeente Tilburg wil dat iedereen een woning kan vinden die bij hun situatie past, zoals:
• Ouderen, mensen met een zorgvraag, studenten, en mensen die dakloos (dreigend) zijn.
• Ze sluiten hierbij aan op de Woonzorgvisie voor de regio Hart van Brabant en het Tilburgse beleid voor wonen en zorg.
________________________________________
4. Een sterkere positie op de woningmarkt
De gemeente Tilburg wil dat de woningmarkt eerlijker en toegankelijker wordt. Dit betekent:
• Woningzoekenden meer inspraak geven.
• Voorkomen dat mensen met een lokale binding verdrongen worden door anderen.
• Zorgen dat verhuurders zich aan de regels houden en goed verhuren (zoals vastgelegd in de Wet goed verhuurderschap).

LEES OOK:
Short-stay overspoelt Tilburg: waarom is wonen hier steeds vaker tijdelijk?
Inwoners maken zich zorgen over toekomstplannen Tilburg Noord: ‘Onze groene oase staat op het spel’
Niet genoeg huizen te koop in Tilburg: ‘Behoefte aan goedkopere woningen’

Edita Saakian