Tilburg krijgt symbolische titel voor neuro-inclusiviteit, kunnen ook dingen beter

Foto gemaakt door: Gemeente Tilburg

De gemeente Tilburg heeft de symbolische titel ‘Neuro-inclusieve gemeente 2024-2025’ gekregen van Stichting Neurodiversiteit. Deze stichting reikt deze titel jaarlijks uit aan een gemeente die het goede voorbeeld geeft en dit jaar scoorde Tilburg twaalf van de zestien punten. Een mooi gebaar, maar volgens Kiki van den Broek, die last heeft van Psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA), kan er ook nog veel beter.

Een neuro-inclusieve gemeente houdt rekening met de variaties in de werking van breinen. Dit betreft bijvoorbeeld de breinen van mensen met dyslexie, ADHD, autisme en prikkelgevoeligheid.

Inculsie is een continu proces

Wethouder Evelien Kostermans ontving de oorkonde van Tjerk Feitsma van de stichting. “Het is belangrijk dat onze neurodivergente inwoners hun kwaliteiten kunnen benutten. Zij kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving”, stelt de wethouder. Wij zetten ons hiervoor in. Alleen we zijn er nog niet; inclusie is een continu proces. Deze oorkonde zien we daarom als een aanmoediging om door te blijven gaan met ons beleid voor een neuro-inclusieve gemeente.”

Volgens Feitsma van stichting Neurodiversiteit wordt er in Tilburg goed nagedacht én gehandeld als het gaat om neurodiversiteit. ”Er deden twaalf steden mee”, vertelt de directeur van de stichting. “Gemeente Tilburg is de winnaar, omdat er veel positief initiatief is getoond. Daarnaast is er breed draagvlak en een goed bestuur op dit thema.’’

Veel stress

Neurodiversiteit is een onderdeel van het gemeentelijk beleid en de Anti-discriminatie Agenda. De gemeente organiseert prikkelarme middagen op de Tilburgse Kermis en wordt er jaarlijks aandacht besteed aan Neurodiversity Pride Day.

PNEA-patiënt, Kiki van den Broek, vertelt: ‘’Het is fijn dat de gemeente zich inzet met de prikkelarme dagen. Ze mogen daarentegen wel meer acties ondernemen om het dagelijkse leven in Tilburg dragelijker te maken voor prikkelgevoelige mensen.’’

De gemeente werkt bijvoorbeeld veel aan de weg in de stad. ‘’Dat is goed, maar het proces duurt zo lang, waardoor het verkeer helemaal door elkaar gaat. Dat zorgt ervoor dat ik heel erg moet opletten. Dat geeft dan weer zoveel stress dat het eigenlijk niet lukt.”

LEES OOK:
Tilburg viert vanaf nu ieder jaar Neurodiversity Pride Day

Soleil Vroom