Leuk natuurlijk, een extra feestje, maar steeds al die mensen in de binnenstad van Tilburg moeten 11/11 wel veilig kunnen vieren. Tijdens carnaval werden de bekende pleinen locaties – Piusplein, Stadhuisstraat en de Korte Heuvel – afgesloten wegens enorme drukte. Zo ver gaat het tijdens de aankomende aftrap van het carnavalsseizoen waarschijnlijk niet komen. “Wij treffen geen aanvullende maatregelen, zoals we dat deden tijdens carnaval”, laat een woordvoerder weten. “Als het toch té druk blijkt, is het aan de evenementenorganisatie om hier iets aan te doen.”
LEES OOK: Piusplein afgezet tijdens carnaval: ‘Om extreme drukte te voorkomen’
Wat de gemeente wel doet, is extra handhaven. “We zorgen ervoor dat er langer boa’s in dienst blijven, zodat we samen met de politie kunnen optreden als de openbare orde verstoord wordt.”
Steeds drukker
Middenin al die feestvreugde staat de horeca. Jeroen de Kort, manager bij café Brandpunt, ziet ook dat het steeds drukker wordt. Al plaatst hij meteen wel een kanttekening. “Wij herkennen dat er meer over gesproken wordt”, vertelt hij. “Afgelopen edities zijn boven verwachting goed bezocht. Het feit dat het om weekenddagen ging, speelt daar zeker in mee. Ik denk dat we pas bij volgende ‘weekend-edities’ conclusies kunnen en mogen trekken.”
Dit jaar valt 11 november namelijk op een maandag en dat heeft volgens De Kort echt wel invloed op de drukte. “Het is belangrijk om nu het op maandag is als Tilburg te zaaien, om zo 11/11 als evenement te kunnen laten groeien”, geeft hij aan.
“Een groot deel neemt ruim vooraf al een vrij dag op het werk, zodat we volop kunnen genieten.”
Voor wie het evenement vooral belangrijk is, zijn Tilburgse carnavalsverenigingen. Na 273 dagen mag de met bier doordrenkte, vol met emblemen geplakte boerenkiel weer uit de kast worden getoverd. Zo ook bij ICV Groen Oranje Label, waar de ‘i’ staat voor internationale. “Er is een kruik in ons midden die fulltime in Roemenië woont”, vertelt Yoeri Sweep, een van de leden van de internationale carnavalsvereniging. “Al heeft hij vorig jaar verzaakt, dus die ‘i’ moet hij dit keer terugverdienen.”
Zelf is Yoeri al van jongs af aan liefhebber van het van origine, katholieke feestje. “Daar groei je mee op”, vertelt hij. “Maar een pre-carnavalsevenement was geen standaard kost. Sinds ik bij een vereniging zit, doe ik dat wel vaker, met een klein groepje dan. Maar met 11/11 neemt een groot deel ruim vooraf al een vrije dag op het werk, zodat we volop kunnen genieten.”
“Het lijkt echt onderdeel te zijn geworden van openbaar carnaval in plaats van voor een beperkte groep carnavalsvierders.”
Naast het feit dat hij nu bij een vereniging zit, denkt de rasechte Kruik ook dat corona iets te maken heeft met de stijgende populariteit. “Toen 11/11 in Tilburg in 2020 weer door ging, keek iedereen daar ontzettend naar uit. Het was een van de eerste openbare evenementen die weer door mocht gaan. Die eerste keer was het vooral druk in de Stadhuisstraat, maar inmiddels is er in de hele binnenstad van alles te doen. Het lijkt echt onderdeel te zijn geworden van openbaar carnaval in plaats van voor een beperkte groep carnavalsvierders.”
LEES OOK: Sjaals en kielen vliegen ook dit jaar de deur uit
Yoeri heeft ook vrij genomen en heeft er in ieder geval zin in. “Dit jaar gaan wij starten op het stadhuisstraatje, om vervolgens om 16:11 op de korte Heuvel aan te sluiten bij Uurke Sengers. Daarna gaan we uiteraard op de Heuvel verder feesten om de nieuwe Prins en zijn gevolg te aanschouwen. Als we tegen die tijd nog goed opletten dan”, zegt hij met een knipoog.