Eén van de meest opvallende onderdelen is de komst van een gloednieuwe turnhal naast de bioscoop. Er worden miljoenen in geïnvesteerd. Hier krijgen Tilburgse turnverenigingen als Kunst & Kracht, Dionysius en Turning Point hun vaste plek. Geen gesleep meer met toestellen of trainen in krappe zaaltjes. De nieuwe hal voldoet aan alle eisen voor topsport: een vloer van 30 bij 40 meter, een vrije hoogte van meer dan zes meter en landingskuilen voor veilige sprongen.
Nog meer ruimte voor sport
In hetzelfde gebouw komt ook een zogenoemde beweegbox: een hightech gymzaal met een interactieve vloer waar basisschoolkinderen spelenderwijs kunnen bewegen. Ook de buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal krijgen hier plek.
Fontys is van plan een aantal gebouwen op de campus te verlaten en ook de Intratuin, aan de Stappegoorweg, wil verhuizen naar een locatie iets zuidelijker. Die ruimtes worden meteen benut: er komt een nieuwe atletiekbaan voor vereniging Atilla, een sporthal met onder andere een 60 meter sprintbaan en mogelijk komen er ook drie gymzalen. Tennisclub Stappegoor (TCS) krijgt er bovendien zes nieuwe tennisbanen bij.

Van asfalt naar park en plein
De wijk krijgt de komende jaren een compleet nieuw gezicht. De Stappegoorweg, nu nog een drukke verkeersweg, verandert in een groene boulevard waar fietsers en voetgangers de ruimte krijgen. Er moet ook een snelfietsroute komen tussen Tilburg, Goirle en Hilvarenbeek. De snelfietsroute gaat waarschijnlijk lopen via Stappegoor. Er komt een tunnel of een fietsbrug om de A58 over te steken. De plannen voor de snelfietsroute worden op dit moment verder uitgewerkt.
Auto’s blijven welkom, maar zijn te gast. Onder het Curlinghof komt een ondergrondse parkeergarage. Vanaf dat moment is de supermarkt alleen nog bereikbaar via die garage.
Midden in de wijk komt straks het Stappegoorpark, op de plek waar nu atletiekvereniging Atilla zit. De oude atletiekbaan blijft op een subtiele manier zichtbaar: als trimpad en wandelroute. In het midden komt een groot grasveld, omringd door bomen, een tribune à la Spoorpark en een paviljoen voor een kop koffie. Rond 2030 moet het park helemaal af zijn.

Duizend nieuwe woningen
Ook aan wonen is natuurlijk gedacht. Stappegoor krijgt er zo’n duizend woningen bij, vooral in de betaalbare sector en veelal in de vorm van hoogbouw. De eerste 96 woningen hiervan (‘t Kompas op Zuid) staan inmiddels al en ook het tweede project (Poort van Stappegoor) is gestart. Daar komen zo’n tweehonderd huurappartementen.
Daarnaast komen er driehonderd woningen op de huidige parkeerterreinen bij het Curlinghof. Parkeren kan straks onder het gebouw, en voor bewoners komt er een binnentuin. Aan de overkant, bij het Apennijnenhof, worden ook nog eens driehonderd appartementen gebouwd, waaronder een woontoren. Aan het Stappegoorpark en op de plek van de huidige atletiekbaan, komt ruimte voor 175 appartementen. Dat worden de ‘Tilly Towers’.

Grote investering, verdeeld over meerdere partijen
De totale kosten van de gebiedsontwikkeling worden gedragen door verschillende partijen. In totaal wordt er de komende jaren 480 miljoen euro geïnvesteerd. Tilburg zelf investeert zo’n 83 miljoen euro. De rest komt van projectontwikkelaars, woningcorporaties en het Rijk. Een flink deel van het geld is al gereserveerd. Voor de verdere uitwerking vraagt het college nog zo’n zeventien miljoen euro extra voor de sportcampus en ruim drie miljoen voor de parkeergarage.
“We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt”, zei wethouder Bas van der Pol onlangs. “Als de gemeenteraad instemt, zetten we een reuzenstap in de ontwikkeling van dit gebied. En zorgen we voor de samenhang die tot nu toe ontbrak.”
Eerst nog inspraak, dan besluit
Voordat er definitief groen licht komt, mogen bewoners, ondernemers en raadsleden zich de komende maanden nog uitspreken over de plannen. Aan het eind van dit jaar ligt het voorstel dan bij de gemeenteraad voor een definitief besluit.
