Neurodiversiteit kun je tegenover neurotypisch zetten, legt de Tilburgse Mandy Verleijsdonk (36) uit. Via haar sociale media en blog deelt ze openhartig over haar ervaringen als vrouw met autisme. “Bij neurodiverse mensen kun je bijvoorbeeld denken aan mensen met autisme of ADHD. Hun brein werkt net even anders en dat heeft natuurlijk ook invloed op hoe je je leven leidt”, vertelt Mandy.
Autisme diagnose
Zelf kreeg ze op 27-jarige leeftijd de diagnose autisme. “De reden waarom ik blog en op Instagram post over mijn autisme is omdat je het aan mij niet kunt zien, terwijl het wel een groot onderdeel van mijn leven is”, zegt Mandy. Veel neurodivergente mensen, zoals zijzelf, weten lange tijd niet wat er precies met hen aan de hand is, wat kan leiden tot psychische problemen. “Juist als je jezelf niet kunt zijn en niet de benodigde ondersteuning krijgt, kan dat veel problemen veroorzaken”, legt ze uit. “Het is belangrijk dat er niet alleen maar één bepaald normaal bestaat, maar dat iedereen zichzelf kan zijn.”
Toen Mandy na een lange tijd de juiste diagnose kreeg, voelde dit voor haar als een verklaring. “Ik liep eigenlijk mijn hele leven lang vast. Ik kon maar niet op een normale manier meedoen met de rest, terwijl ik wel altijd honderd procent mijn best deed. Dan wil je graag begrijpen waarom dat is. Voor mij is die diagnose erg belangrijk geweest om mezelf te leren kennen.”
Neurodiversity Pride Day in Tilburg
Na een aangenomen motie viert Tilburg dit jaar voor het eerst Neurodiversity Pride Day. De gemeente werkt samen met Stichting Neurodiversiteit en zal op 16 juni ook de Neurodiversity Pride-vlag hijsen op het stadhuis. Mandy vindt het goed dat de gemeente aandacht besteedt aan de neurodivergente gemeenschap in de stad. “Op dit moment wordt er vaak nog naar autisme en ADHD gekeken als een stoornis. Ik denk dat het belangrijk is om ook op een positieve manier te kijken naar neurodiversiteit in onze stad. Juist op zo’n dag erken je dat mensen verschillend zijn en dat iedereen op een andere manier denkt, leert en doet. Ik hoop dat er op deze manier meer begrip komt voor deze groep mensen.”
Op Neurodiversity Pride Day heeft Mandy zelf geen speciale viering gepland, ze zet zich het hele jaar door al in voor meer bewustwording. “Maar ik zal op de dag zelf zeker op sociale media een berichtje plaatsen over dat het belangrijk is dat er aandacht is voor dit onderwerp en hoe goed het is dat deze groep steeds meer zichtbaar wordt.”