Tilburg gaat groeien en niet zo’n beetje ook. Uit provinciale berekeningen blijkt dat het aantal inwoners in de stad de komende vijftien jaar met 30.000 stijgt Al die extra mensen hebben een plekje nodig om te wonen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er staan simpelweg te weinig huizen te koop of in de verhuur in Tilburg.
“Eerlijk is eerlijk”, stelt wethouder Çelik. “Er staat een enorme druk op de woningmarkt. Daarom proberen we wel door te blijven bouwen en waar mogelijk zelfs te versnellen.” Hiervoor zijn er verschillende potjes met geld, zoals een Woningbouwimpuls of een Starbouwimpuls. Zo kreeg de gemeente onlangs een Rijksbijdrage van tien miljoen euro om de bouw van duizend woningen te versnellen.
“We zien nu dat zelfs de doorsnee Tilburger geen voet tussen de deur krijgt op de woningmarkt.”
Belangrijk daarbij vindt de wethouder ‘betaalbaar bouwen’. Uit marktonderzoek blijkt dat de Tilburger behoefte heeft aan goedkopere woningen, zoals sociale huur of de lage middenhuur. “Eerder hadden we hier het streven om twintig procent sociaal te bouwen”, vertelt hij. “Maar wij hebben die ambitie verhoogd naar 35 procent sociaal en 10 procent lage middenhuur.”
De afgelopen decennia is de markt hierin vrij geweest en volgens de wethouder ondervinden we nu de gevolgen van dit beleid. “De markt bouwde niet voor mensen met een kleinere portemonnee en uiteindelijk zakte het daardoor in elkaar. We zien nu zelfs dat de doorsnee Tilburger geen voet tussen de deur krijgt op de woningmarkt.”
“Als je in onze stad wil bouwen, moet dat op basis van onze regels.”
Goedkoper bouwen, levert minder op en uiteindelijk moet iedere projectontwikkelaar geld verdienen. Ook de wethouder snapt dat het geen liefdadigheidsinstellingen zijn. “Dat is het spanningsveld waar we nu in beland zijn. Projectontwikkelaars voelen die ontwikkeling en dat zijn de nieuwe marktomstandigheden. Wij zijn een gemeente die hierin probeert te ondersteunen, zodat we toch door kunnen bouwen.”
De gemeente doet wat ze kan. Zo komt er een Actieplan Doorbouwstrategie, zijn er in het eerste kwartaal van 2024 al meer vergunningen verleend dan in heel vorig jaar en is er een versnellingsteam. Allemaal middelen van de gemeente om maar te kunnen blijven bouwen, maar Çelik geeft ook aan dat er ook wat van de ontwikkelaars en investeerder verwacht wordt. “Ontwikkelaars moeten ook wat water bij de wijn doen. Dat betekent misschien wel wat minder rendement dan ze hiervoor gewend waren, maar dat zijn de nieuwe omstandigheden. Als je in onze stad wil bouwen, moet dat op basis van onze regels.”
“Dan kan er hier en daar nog wel eens een project uit de kruiwagen vallen.”
Zoals eerder gezegd: de opgave is enorm. Maar de gemeente zorgt er alsnog voor dat er ruim gepland wordt. “We moeten eigenlijk 25.000 woningen bouwen”, vertelt wethouder Çelik. “Maar we kiezen ervoor om te streven naar zo’n 130 procent. Dan kan er hier en daar nog wel eens een project uit de kruiwagen vallen.” Zelfs wanneer er wat mis gaat, zijn er alsnog genoeg huizen te koop of te huur in Tilburg.
LEES OOK:
156 nieuwe woningen in nieuwe wijk ‘Spinaker’ voor eind 2025
Poort van Stappegoor: appartementenblokken en woontoren van 50 meter hoog