Je bent lid van de ChristenUnie, ben je gelovig?
Ik voel me thuis in de kerk, het is een hele bijzondere plek. Een van de weinige plekken nog waar mensen van alle rangen en standen samenkomen. En dat is zeker heel speciaal. Iedereen is welkom. Mijn ouders zijn ook gelovig, zij gaven mij de vrijheid om in mijn tienerjaren zelf te kiezen of ik nog wel naar de kerk wilde blijven gaan. Toen ik dat hoorde, wist ik hoe het voelde om voor mezelf de vrijheid te hebben om eigen keuzes te maken.
Wat heb je tot nu toe gedaan in je carrière?
Mijn werkende carrière is eigenlijk nog niet zo lang van start gegaan. Ik doe nu een ‘Financial Traineeship’ bij de overheid. Ook werk ik op dit moment bij het Ministerie van Justitie in Den Haag. Daarvoor heb ik nog bij het Ministerie van Financiën en eventjes bij Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gewerkt. Bij dat traineeship hop je een beetje van ministerie naar ministerie.
Waarom sprak Tilburg je aan om hier te studeren?
Ik woonde in Bodegraven met mijn ouders en zocht een plek om te gaan studeren. Ik was met name op zoek naar een plek buiten de Randstad, iets verder weg van waar ik vandaan kom. Ik heb bij een aantal plekken gekeken, naar Groningen en naar Tilburg. Ik zocht naar het avontuur van iets wat voor mij een onbekende plek was. Dit trok mij dus ook heel erg om te gaan studeren in Tilburg. Het beviel hier heel goed, de studie vond ik fijn, maar ook de stad en de campus met het bos vond ik heel erg mooi. Er is heel veel sfeer, maar ook veel ruimte voor rust.
Wanneer zijn je interesses ontstaan voor politiek en met name het Europese Parlement?
Het is denk ik een combinatie van factoren. Een paar jaar geleden ben ik betrokken geweest bij de jongeren van de ChristenUnie. Ik heb daar toen een jaar in het bestuur gezeten. Daar heb ik me veel bezig gehouden met Europa en Internationale zaken, vanwege mijn studieachtergrond in het buitenland. Ik merkte dat het mij heel erg aansprak, omdat gebeurtenissen die wat verder weg plaats vinden, ook consequenties kunnen hebben voor Nederland en de Tilburgse gemeenschap. Zo denk ik aan Oekraïne met de oorlog. Dat is en voelt dichtbij. Het is voor mij dus geen bewuste keuze geweest. Het is meer dat ik erin gerold ben.
Wat doet het EU-parlement? Hoe belangrijk is het parlement voor de inwoners van Nederland, hoe merken we het hier als er daar keuzes worden gemaakt?
Je moet je voorstellen dat zeventig procent van de wetgeving uit Europa, lokaal of regionaal wordt uitgevoerd. Maar ook een hoog percentage van de wetten die in Den Haag worden gemaakt, komen in eerste instantie uit Brussel. De keuzes raken ons dus op alle vlakken in ons leven en het Europese Parlement maakt die wetten met de landen in de Europese Unie. Beslissingen over bijvoorbeeld stikstof worden dus samen met de lidstaten en de EU besloten. Tilburgse boeren merken het dus zeker als er keuzes worden gemaakt, die betrekking hebben tot hen.
Wat gaan we merken van jou als jij in het Europees Parlement komt? Omdat je bij de ChristenUnie zit?
Voor de ChristenUnie is geloofsvrijheid inzetten heel erg belangrijk. We zeggen ook ‘Jouw vrijheid, onze missie’. Als we het over geloofsvrijheid hebben, is het super belangrijk om iedereens vrijheid om te geloven te waarborgen. Er zijn nog zoveel plekken in de wereld waar die vrijheid er niet is, zoiets moet je iedereen gunnen.
De ChristenUnie heeft daar dus ook veel speciale aandacht voor. Net zoals duurzaamheid, onze lijstrekker Anja Haga leeft plastic vrij. Het is een combinatie van zaken, waar we als ChristenUnie een unieke positie in nemen. Er is altijd oog voor de mensen zelf. Het is niet alleen maar top-down dingen regelen. Maar juist ook kunnen kijken als lokale gemeenten bepaalde zaken beter regelen, waarom zou Brussel daar dan over moeten gaan. Dat is ook iets wat de ChristenUnie kenmerkt, door niet te zoeken naar meer regels dan nodig.
Onze economie is super internationaal, wat er in de wereld en dus ook in Oekraïne gebeurt, raakt onze economie. Het is heel belangrijk om daar zuinig op te zijn. Soms wil je kijken hoe je iemand kan helpen die het wat minder heeft, maar als je economie instort, heb je ook minder te verdelen. Een van de dingen waar we ons voor inzetten is een minimum bestaanszekerheid. Net zoals in heel Nederland, zijn er in Tilburg veel mensen die onder de armoedegrens leven. Het is voor veel mensen moeilijk om aan sociale huurwoningen te komen, omdat die zelfs nog te duur zijn. Het staat zelfs in de grondwet dat je recht hebt op huisvesting. Dat moet je vanuit Europa kunnen stimuleren.
Zijn er standpunten waar je persoonlijke waarde aan hecht?
Tijdens mijn master in Rusland heb ik gemerkt dat de vrijheid in Nederland niet overal gegarandeerd wordt. Dat is iets wat je moet koesteren en waar je je in voor moet blijven zetten. Dat is voor mij een enorm belangrijk onderwerp, wat me nauw aan het hart gaat. Juist omdat ik in Rusland die onvrijheid en corruptie heb gezien. Zo werd me verteld dat ik niet mee moest doen aan protesten, daar worden mensen willekeurig opgepakt. Deze moet je dus zeker vermijden. Die vrijheid die we hier hebben moeten we actief koesteren.
Vanuit Brussel zijn er veel mogelijkheden om bepaalde zaken te financieren. Ik heb het dan over sociaal gebied, de huurwoningen, maar ook over groen gebied. Zo zie je dat er vanuit Brussel steden gestimuleerd worden om meer groen te voorzien in de stad. Ze kunnen dan bijvoorbeeld meer bomen planten.
Waar stemmen we nu eigenlijk voor?
Het is 6 juni de verkiezing voor het Europese Parlement, net zoals in de Tweede Kamer komen er dan nieuwe parlementariërs. En dat heeft consequenties voor Nederland, maar ook voor Tilburg. Een aantal van die Europese projecten raakt Tilburg. Denk bijvoorbeeld aan de fietssnelweg tussen Waalwijk en Tilburg, die is mede gefinancierd door Europa. Of iets als het Europees Sociaal Fonds, daar zit dan geld in. Tilburg krijgt geld uit dat potje om mensen aan het werk te krijgen, door middel van stagewerkplekken, cursussen, leerwerkbedrijven. Het Europese Parlement kan dus ver weg voelen, maar in realiteit raakt het ons toch op verschillende manieren.
Heb je er zin in?
Ik heb zin in de verkiezing. Ik heb zin om mezelf te kunnen laten zien in het Europese Parlement en om voor mijn standpunten op te komen. Ik hoop dat ik Nederland mag gaan vertegenwoordigen. Omdat alle Nederlanders op de Nederlander kunnen stemmen, is dat een complete vertegenwoordiging. Het is een enorme kans voor mij. Ik vind het ook heel leuk om dit vanuit Tilburg te kunnen doen. Tilburg zomaar willen verlaten zit er bij mij ook niet in. Het is een fijne stad, ik heb hier mijn vrienden zitten en een hele fijne kerkelijke gemeente hier. Dit is mijn thuis, dat zou ik niet op willen geven.