Tilburgers over dakloosheid: “Het kan iedereen overkomen”

Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor dakloosheid, en ook Tilburg laat van zich horen. Ter gelegenheid van Wereld Daklozendag op 10 oktober zijn er in de stad initiatieven opgezet om bewustwording te vergroten. Een van de opvallende acties is een fototentoonstelling bij het centraal station, waarin de persoonlijke verhalen van dak- en thuisloze mensen centraal staan.

Door Jolijn van der Linden

De tentoonstelling, Iedereen een (t)huis, laat negen portretten zien van mensen die dakloos zijn of waren. De beelden laten zien dat dakloosheid iedereen kan overkomen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensstijl. In Tilburg zelf volgens de laatste Ethos-telling ruim 800 mensen dak- of thuisloos, en dat aantal blijft groeien.

Taboe

“Ik vind het belangrijk dat hier aandacht voor is, er rust toch een taboe op,” zegt een voorbijganger bij het station. “De maatschappij wordt steeds harder en dat kunnen sommige mensen niet meer bijbenen.”

Niet iedereen deelt die mening. Een ander zegt: “Ik denk dat het in Nederland goed geregeld is. Als je op straat leeft, is dat vaak een bewuste keuze.”

Beleid blijft een uitdaging

Hoewel er verschillende initiatieven zijn om dak- en thuisloosheid in Tilburg tegen te gaan, groeit de groep nog steeds. De regio Hart van Brabant werkt samen met gemeenten, organisaties en vrijwilligers om dakloosheid te verminderen.

“Het kan iedereen overkomen”, zegt Marcelle Hendrickx, wethouder gezondheid, zorg en ondersteuning. “Verlies van een baan of gezin kan een enorme impact hebben. We moeten elkaar helpen en niet wegkijken. Samen kunnen we ervoor zorgen dat mensen in beeld komen en niet vereenzamen of uit schaamte niet om hulp durven vragen. Kijk daarom niet weg, maar vraag aan mensen om je heen hoe het met ze gaat als er onverwachte omstandigheden zijn.'”

LEES OOK:
Te weinig opvangplekken voor daklozen in Tilburg: groeiend probleem ondanks vrijwilligersinitiatieven

Omroep Tilburg