De Tilburgse Justus Hertig werd geboren op 8 januari 1969. Zijn halfzus Kiki beschrijft Justus als een goed uitziende jongeman die hield van uitgaan en een groot gevoel voor humor had. Haar halfbroer was altijd vrolijk en behulpzaam met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Justus had een vijfjarig zoontje genaamd Ricardo, die centraal stond in zijn leven. De Tilburger wordt door zijn nabestaanden herinnerd als iemand die vol in het leven stond en een groot sociaal netwerk had.
Stappen loopt dodelijk af
Maar wat is er gebeurd met Justus? Op 30 augustus was Justus (28) samen met zijn neef Audy en twee vrienden op stap in de binnenstad van Tilburg. Rond 01.00 uur besloten zij naar café Bolle op het Piusplein te gaan. Terwijl zij naar binnen liepen, liep een man op agressieve wijze tegen Audy aan, waardoor een woordenwisseling ontstond.
De situatie escaleerde toen ze naar buiten gingen, waar de man een mes trok en Justus ernstig verwondde toen hij zijn neef te hulp schoot. Justus werd geraakt in zijn schouder, waardoor zijn sleutelbeen brak en een slagader werd doorgesneden. Justus raakte in coma en twee weken later is hij aan zijn verwondingen overleden.
Nabestaanden met duizenden vragen
Na de moord op Justus kwam er een uitgebreid politieonderzoek. In totaal werden er 25 rechercheurs ingezet. De getuigenverklaringen leidden tot een compositietekening van de dader. De zaak leek rond te zijn toen er in oktober 1997 een verdachte werd gearresteerd. Maar later werd deze man vrijgelaten toen bleek dat hij niets met de zaak te maken had.
Het onderzoek liep vervolgens vast, tot in 2002 een nieuwe verdachte in beeld kwam. Deze man werd later ook vrijgesproken door een gebrek aan wettig en overtuigend bewijs.
“Het wordt tijd dat mensen gaan praten”
Het doet de familie van Justus heel veel pijn dat de dader tot op de dag van vandaag nog niet is gepakt. Zij zullen nooit vergeten en het kunnen loslaten, totdat degene die verantwoordelijk is voor de dood van Justus in beeld is. “Het wordt tijd dat mensen gaan praten. Ik kan niet begrijpen hoe de dager met dit op zijn geweten kan leven”, vertelt Kiki. Ze vraagt zich van alles af. “Heeft deze man inmiddels zelf kinderen die uitgaan? En hoe voelt hij zich daarbij? Ik zal er alles aan doen om de dader te vinden. Ik geef niet op.”
Peter R. de Vries Foundation
Heel 2024 vraagt de Peter R. de Vries Foundation aandacht voor coldcases via socialmediacampagne: ‘Case not Closed’. Elke week wordt er een nieuwe onopgeloste moord of vermissingszaak naar buiten gebracht. Ze hopen op die manier de gouden tip te vinden, erkenning van de nabestaanden, bewustwording in de samenleving en verbetering voor coldcaseonderzoek.
LEES OOK:
Wijkagenten Linda en Erwin delen hun verhalen: “Dat was echt een hel om te zien”