Op aandringen van de overheid gingen de universiteiten destijds juist snel aan de slag met het toewijzen van de beurzen. Over het geld werd een bestuursakkoord gesloten, dat tot eind 2030 loopt. “Het kabinet heeft zich eenzijdig teruggetrokken uit een officieel akkoord, dat mag niet”, zegt een woordvoerder van de Tilburgse universiteit tegen Omroep Brabant.
“Wij lijden hierdoor financiële schade. We hadden vertrouwen in de afspraak die we eerder hebben gemaakt. Nu blijkt dat dat onterecht was”, zegt de woordvoerder. Naast de financiële schade die ze lijdt, vindt de universiteit het plots intrekken van de beurzen ook vervelend voor haar onderzoekers. “Al sinds de bezuiniging is aangekondigd geven we geen nieuwe beurzen meer uit. Maar een deel van onze onderzoekers moet stoppen en dat is naar. Ze doen dit werk niet voor zichzelf, maar voor de ontwikkeling van de wetenschap.”
Protest
Tegen de bezuinigingen wordt volop geprotesteerd. Donderdag staakt de Universiteit Tilburg. Deze week staakten de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam ook al. “Doe het niet”, is steeds het motto. Die boodschap was ook gericht aan de Eerste Kamer, maar die besloot de onderwijsbegroting met 1,2 miljard euro aan bezuinigingen dinsdag toch goed te keuren.
