Het Watertorenterrein biedt volop mogelijkheden, van betaalbare woningen tot groene plekken voor de buurt. “Het Watertorenterrein kan uitgroeien tot een prachtige plek”, zei Bea Mieris (PvdA). “Het is belangrijk dat er niet alleen gebouwd wordt, maar dat het ook een groene plek wordt waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.”
Met het voorkeursrecht krijgt de gemeente eindelijk grip op het gebied. Dat was ook een belangrijk punt voor Peter van den Hoven (LST): “Het is een markant terrein dat echt een parel voor Tilburg kan worden. We hebben vaak gezegd dat het college de regie moest nemen, en nu gebeurt dat. Samen met de buurt kunnen we hier iets moois van maken.”
Gesprekken met Brabant Water muurvast
Het besluit om een voorkeursrecht te vestigen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Jarenlang heeft de gemeente geprobeerd afspraken te maken met Brabant Water, de eigenaar van een groot deel van het terrein. Maar de gesprekken liepen steeds vast, tot frustratie van de raad. “Goede ideeën zijn er genoeg”, zei Arne Kramer (GroenLinks) daarover. “Van een buurttuin tot woningen en andere voorzieningen. Het probleem is dat Brabant Water nooit wilde meewerken. Dat we nu dit middel moeten inzetten, is jammer, maar wel noodzakelijk.”
Stap naar herontwikkeling
Met het unanieme besluit wordt nu toegewerkt naar een plan voor de herontwikkeling van het Watertorenterrein. Dit plan moet binnen drie jaar worden vastgelegd en zal rekening houden met de wensen van de wijk, eerder gemaakte afspraken en de dringende vraag naar woningen. “Eindelijk krijgen buurtbewoners de kans om iets te doen met dit terrein”, benadrukte Frans Vriens (50PLUS).
De gemeenteraad hoopt dat deze stap niet alleen de gesprekken met de huidige eigenaar weer op gang brengt, maar ook een eerste zet is richting een groene, levendige plek waar Tilburgers zich thuis voelen.
LEES OOK:
Functieloos watertorenterrein moet weer opleven: ‘Een plek voor initiatieven’