Even terug naar het begin, want wat gaat er ook alweer gebeuren? Het grijze Koningsplein verandert de komende jaren in een groene oase in de vorm van een park genaamd Koningswei. De flats aan de zuidelijke zijde van het plein gaan tegen de vlakte en hiervoor komen bijna vierhonderd nieuwe woningen, waarvan meer van de helft sociale huur, in de plaats. De grijze vlakte verdwijnt en de plek wordt volgeplant met groen, waardoor er een park ontstaat, die ook nog eens de doorgang van de binnenstad naar de Piushaven moet vormen
LEES OOK: Miljoenen subsidie voor Tilburg, Koningsplein wordt Koningswei
Vijftien jaar bezig
Met de plannen voor het park zijn de betrokken partijen, waaronder gemeente Tilburg, al meer dan vijftien jaar bezig. De sloop is woensdagochtend dus officieel begonnen met de wethouder achter de knoppen van een graafmachine met daaraan een sloopkogel bevestigd. “Het was ontzettend leuk om een keer te doen. Slopen doe je het liefste niet, maar dit is wel heel bijzonder. Ik heb het nog nooit eerder gedaan. Het schijnt ook niet meer te mogen, maar voor vandaag mocht het nog één keer, begreep ik.”
Het is een bijzonder moment, want na jaren plannen, vergaderen en overleggen gebeurt er dan voor het eerst iets wat ook zichtbaar is voor de Tilburger. Misschien niet op de meest ideale manier, want de sloop van het Koningsplein brengt toch ook echt wat overlast met zich mee. “Slopen en bouwen zonder overlast bestaat niet”, vertelt Wouter Leferink van RGS.
Maatregelen tegen overlast
Maar de overlast wordt wel tot een minimum beperkt. “Daarom hebben wij ook een eigen omgevingsmanager. Die houdt eigenlijk contact met iedereen in de buurt. Daarvoor maken wij ook gebruik van de Bouwapp, waarin we periodiek informatie geven over de voortgang van de sloop.”
Maar ook die sloop zelf gaat op een manier dat er zo min mogelijk overlast is voor de mensen in de omgeving. “Bij het knippen van het gebouw bestrijden we stof met water en we meten trillingen zodat we ze tegen kunnen gaan. Maar het belangrijkste blijft toch de communicatie. We zijn altijd bereikbaar en als er iets kleins is, wordt dat binnen 24 uur opgelost.”
Historische doorbraak
De wethouder noemt de sloop van het Koningsplein een ‘historische doorbraak’. “Het is een bijzondere stap, maar ook een leerzaam en leuk project. Er is, ondanks dat er overlast veroorzaakt gaat worden, ontzettend veel nieuwsgierigheid vanuit de buurt. We zijn ontzettend blij dat het zo goed gaat.”
De sloop moet eind april 2025 klaar zijn.