De wietproef is een landelijk experiment waarbij de hele keten – van teler tot coffeeshop – legaal en gereguleerd is. Het idee is simpel: als je wiet legaal laat telen, kun je beter controleren wat erin zit, en houd je de georganiseerde misdaad erbuiten. Burgemeester Theo Weterings is al jaren een groot voorstander van deze aanpak en noemt het “hoog tijd dat Nederland hiermee aan de slag gaat.”
Dit zei de burgemeester over de wietproef:
De voorbereidingen verliepen niet helemaal soepel. Coffeeshophouders in Tilburg en andere deelnemende steden maakten zich zorgen: is er wel genoeg aanbod? Is de kwaliteit goed genoeg? Gaan klanten afhaken als hun favoriete soort er niet tussen zit?
Eén van die ondernemers is Alex Meijer van coffeeshop Maximillian. Hij staat achter het idee van de proef, maar waarschuwde eerder al: “Als de levering niet op orde is, hebben wij straks lege vitrines.” Om dat probleem te voorkomen, mogen coffeeshops tijdelijk meer legale voorraad aanhouden dan normaal.
Toch nog last minute wijziging
Een paar weken geleden leek het erop dat de start van het experiment uitgesteld moest worden. Er zou niet genoeg legale hasj beschikbaar zijn. Het ministerie begreep die zorg en besloot daarom om de eerste twee maanden niet te handhaven op de verkoop van illegale hasj.
Coffeeshops willen meningen horen
Vorige week lanceerden alle Tilburgse coffeeshops samen een enquête onder hun klanten, via de overkoepelende vereniging ‘de Achterdeur’. Shops als The Grass Company, Africa en de Toermalijn wilden weten: wat vinden bezoekers eigenlijk van de nieuwe legale wiet en hasj? De reacties lopen uiteen.
Sommige klanten zijn positief, valt te lezen op Instagram: “De kwaliteit van de legale wiet is hartstikke goed en wordt met elke batch beter 👏 – hopelijk volgt hasj snel en komt er wat concurrentie onder de telers.” Anderen missen juist keuze en transparantie: “Binnenlopen bij de Toer zonder het gebruikelijke menu voelt raar. En oneerlijk – mensen gaan nu naar andere shops, gewoon omdat die dichter bij huis of het station zitten.” Er zijn ook kritische geluiden over het aanbod: “Veel te vroeg 🙅♂️ Geen dry sifts, matige keuze aan extracten. Ze hadden minstens een paar maanden langer moeten wachten.”
Na 10 juni is het echt gedaan
De versoepeling geldt alleen voor hasj. Vanaf 10 juni komen er wel strenge controles op de verkoop van illegale hasj. Dan mogen coffeeshops alleen nog maar gereguleerde producten aanbieden.
Wat merk je ervan als Tilburger?
Als bezoeker van een Tilburgse coffeeshop merk je het verschil misschien niet meteen. De prijzen blijven ongeveer gelijk, de kwaliteit zou juist beter moeten zijn en je weet nu zeker dat wat je koopt, legaal en gecontroleerd is geteeld. Voor de stad betekent het een stap richting transparanter beleid rondom softdrugs.
De komende vier jaar
De proef loopt voorlopig vier jaar. In die tijd wordt bekeken of het werkt: is er minder illegale handel? Zijn gebruikers gezonder af? En hoe reageren coffeeshops en klanten? De ervaringen in Tilburg gaan dus letterlijk meebepalen of we in de toekomst definitief overstappen op gereguleerde wiet.
