Veel natte kelders in Tilburg, maar dat komt niet door regenwatervoorzieningen van de gemeente

Ook deze kelder staat onder water. Foto ter illustratie (foto: Omroep Tilburg)

De infiltratievoorzieningen op sommige plekken in Tilburg hebben nauwelijks invloed op de grondwaterstand. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van de gemeente door Deltares werd uitgevoerd. Bewoners uit de Burgemeestersbuurt én de Willem II-straat vroegen zich af of hun kelders door de systemen langer, meer of vaker onder water staan, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Maar wat zijn die infiltratievoorzieningen ook alweer en waar zijn ze voor bedoeld? Het betreft een soort ondergronds krattensysteem, waarmee het regenwater wordt opgevangen om later langzamer in de grond te laten zakken. Dit kan helpen de verdroging van de grond tegen te gaan, iets wat in voorgaande jaren een probleem was. Maar de afgelopen anderhalf jaar is de bodem door de vele neerslag juist extreem nat.

Slechts enkele centimeters

Uit de metingen die door kennisinstituut Deltares werden gedaan in de Willem II-straat en Burgemeestersbuurt, blijkt dat de grondwaterstand slechts enkele centimeters stijgt na een zware bui. Dit gebeurt dan ook nog alleen in de buurt van zo’n infiltratievoorziening. De natte kelders liggen op maximaal twee meter diep en normaal gesproken is dat geen probleem. De hele natte winter van vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat het grondwaterpeil een stuk hoger staat dan gemiddeld. De natte kelders zijn hiervan het gevolg en de infiltratiesystemen van de gemeente hebben hier amper invloed op.

Het grondwater staat door de natste winter ooit (die van 2023 en 2024) in heel Tilburg tussen de twintig tot 140 centimeter hoger dan gemiddeld. In de Willem II-straat staat het water normaal gesproken zo’n drie meter onder straatniveau, maar dat daalde tot minder dan twee meter. Ook in de Burgemeestersbuurt stond het grondwaterpeil in de eerste helft van 2024 een tot twee meter hoger dan normaal.

Geen verantwoordelijkheid van de gemeente

De gemeente geeft aan de wateroverlast in de kelders en kruipruimtes erg vervelend te vinden, maar kan er tegelijkertijd niets aan doen. “Het is geen prettige boodschap om te brengen, zeker omdat het inwoners persoonlijk raakt qua overlast en financieel”, laat een woordvoerder weten. “De problemen die inwoners ervaren gaan ons dan ook nadrukkelijk aan het hart, maar we dragen hiervoor geen verantwoordelijkheid.” De gemeente kan niets doen, omdat alleen het water dat in het riool loopt, afgevoerd kan worden. Tilburg kent ook nauwelijks beken en sloten in de binnenstad om het grondwater af te voeren.

Er wordt verwezen naar tips van Waterschap de Dommel. Daarin staat onder andere in dat je de stroom moet uitschakelen, waardevolle spullen uit de kelder moet halen en dat je met een dompelpomp water uit je kelder kunt pompen. Dan is het wel belangrijk dat je het via het riool afvoert, want als je de slang buiten legt, loopt het water gewoon weer je kelder in.

Wachten op droge tijden

Voor nu is het voor de inwoners met een natte kelder wachten op drogere tijden. Je kelder waterdicht maken als hij nat is, gaat nu eenmaal niet. Het grondwaterpeil is het afgelopen half jaar wel gedaald, maar de laatste tijd regent het juist weer meer. De overlast lijkt dus voorlopig nog niet verder af te nemen.

LEES OOK:
Wateroverlast in Tilburg: ‘Hoge grondwaterstand is een stille ramp’

Pieter Soethout