Veilig carnavallen Kruikenstad: Safe(r) Space en Nie Graoie Mar Zwaoie-embleem

Carnavalsfeestjes moeten veilig zijn. Onder dat motto maakt de gemeente Tilburg een Safe(r) Space bij het Stadhuisplein en hebben ze een nieuw embleem voor op je kiel gemaakt. Nie Graoie Mar Zwaoie, oftewel: niet graaien, maar zwaaien.

“Tijdens carnaval, in de vakanties, winter en zomer: Tilburg is een inclusieve stad en iedereen moet altijd zichzelf kunnen zijn”, zegt een woordvoerder van de gemeente Tilburg. “Dus zonder dat anderen je achternalopen of -fluiten”.

Bewustwording

Met het embleem wil de gemeente op een ludieke manier om actie vragen. “We hopen op bewustwording van eigen handelen.” Het embleem is een gezamenlijk initiatief van de gemeentes Tilburg, Breda, Eindhoven en Den Bosch.

Stel dat je toch wat meemaakt, kun je terecht bij Safe(r) Space voor een gesprek, advies of rust. De Safe(r) Space is een plek bij het Stadhuisplein speciaal ingericht voor dit soort zaken. Queerorganisatie Qult en universiteitsraad hebben onderzoek naar deze plek gedaan en bereiden het personeel dat daar gaat werken voor. “Het moet een ‘veilig plekske’ worden”, vertelt de woordvoerder van de gemeente.

Dit zijn niet de eerste initiatieven, die de gemeente neemt, voor een veilige stad. Zo kwam er eerder een meldpunt tegen straatintimidatie, een installatie in de Willem II-passage die mensen nariep en je kon in 2023 op het Pieter Vreedeplein een VR-experience over straatintimidatie meemaken.

Cijfers

Uit landelijke cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2021 tweederde van de vrouwen en eenderde van de mannen wel eens te maken heeft gehad met straatintimidatie. Denk dan aan nafluiten of -roepen, seksuele gebaren maken of zelfs het betasten van anderen. Uit onderzoek van de gemeente Tilburg (2019) blijkt dat bijna eenderde van de Tilburgers een vorm hiervan meegemaakt heeft.

LEES OOK: Carnaval 2025 in Kruikenstad: twee keer zoveel ruimte, strakkere handhaving en betere voorzieningen

Manoek Lambregts