Verschillende sectoren slaan handen ineen: ‘Geen hogere btw’

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, wordt het btw-tarief voor cultuur, sport, media, hotels en boeken verhoogd van 9 naar 21 procent. Verschillende sectoren zijn het daar niet mee eens en slaan daarom de handen ineen met de actie ‘Geen Hogere Btw’. Ook museum De Pont, Hall of Fame en Club Smederij staan achter de boodschap.

Het kabinet is van plan om het nieuwe btw-tarief in 2026 in te voeren. De voorgenomen btw-verhoging is een extra belasting op cultuur, sport, horeca en media. Daarom wordt er gezamenlijk actie gevoerd tegen het plan.

Kees Sanders van Club Smederij is op zijn zachtst gezegd niet blij met de plannen. “Alles wordt twaalf procent duurder. Het wordt duurder om artiesten te boeken, maar ook een kaartje kopen wordt duurder. Of we zijn dief van onze eigen portemonnee en gaan meer betalen om de mensen hier te houden. Dat zorgt dat we minder inkomsten hebben en daarin meer risico lopen”, aldus Sanders.

Emma van den Broek van Hall of Fame kan dat beamen. “We bedienen niet alleen professionele artiesten, maar ook een talentenketen. Zo verdwijnen ook weer speelplaatsen voor de wat laagdrempelige avonden. Een kaartje dat nu vijf euro kost, kan dan straks ineens tien euro worden. Dat heeft toch invloed op het consumentengedrag. Dat hebben we na covid al flink ondervonden. Ik denk dat dit minstens net zo erg zal zijn”, vertelt Van den Broek.

Kunst en cultuur minder toegankelijk

Volgens Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van Museum De Pont, betekent de mogelijke btw-verhoging vooral dat kunst en cultuur in de toekomst veel minder toegankelijk zal worden. “Als de plannen doorgaan, zal dat uiteindelijk doorberekend worden aan de klant. Voor een museum als De Pont, dat streeft naar toegankelijkheid, zou dit een stap terug zijn. Wij proberen mensen juist via onze gratis donderdagavonden en betaalbare tickets in aanraking te laten komen met kunst.”

Van Nieuwenhuyzen wijst erop dat in veel Europese landen het lage btw-tarief voor cultuur juist behouden blijft om de sector te ondersteunen. “Het is vreemd dat Nederland nu een andere weg lijkt in te slaan, waardoor cultuurbezoek iets elitairs dreigt te worden. Iedereen weet dat kunst, cultuur en literatuur bijdragen aan de geestelijke volksgezondheid. Het zou dan ook een rare ontwikkeling zijn als de overheid deze toegankelijkheid vermindert.”

Saamhorigheid

De boodschap is inmiddels verspreid op sociale media en in verschillende kranten. “We gaan roeien met de riemen die we hebben, maar we gaan niet zomaar bij neerleggen. Wij als sector zijn het hier niet mee eens en we zullen ons daarover uitspreken”, zo laat Sanders van Club Smederij weten.

De actie brengt volgens Van den Broek een saamhorigheid. “Ik denk dat het ook de noodzaak laat zien hoeveel mensen dit voelen en hoeveel kwaad het aan de sector kan aanrichten. We moeten onze krachten bundelen en aan Den Haag laten zien dat we het hier niet mee eens zijn”, aldus Van den Broek.

Ook Van Nieuwenhuyzen vindt het bemoedigend dat zoveel verschillende sectoren nu de krachten bundelen tegen deze maatregel. “Het feit dat cultuur, sport, horeca en media elkaar vinden in deze actie, laat zien hoe breed de verontwaardiging is. De behoefte om toegang tot informatie, kunst en cultuur te krijgen is groot. Het is daarom essentieel dat we ons hiertegen blijven verzetten.”

Vanessa Spaanderman