Het is op dit moment dus nog niet bekend hoeveel de nieuwe reparatie aan het Draaiend Huis gaat kosten. De gemeente laat weten dat hier na de zomer meer duidelijkheid over komt.
Cultureel erfgoed
Toen bekend werd dat het Draaiend Huis stil stond, stelde Hans Smolders van LST meteen schriftelijke vragen. De fractievoorzitter vindt dat het tijd wordt om het huis voor eens en altijd stil te laten staan, maar daar is de gemeente het niet mee eens. “Wij zien het Draaiend Huis als toegevoegde waarde voor het cultureel erfgoed in Tilburg. Het kunstwerk wordt gezien als een van de meest opmerkelijke realisaties van rotondekunst in Nederland.”
De gemeente vindt dat het stilzetten van het huis afbreuk doet aan het kunstwerk. “Daarnaast is beweging een integraal onderdeel van het werk en valt dit ook onder het auteursrecht. Het is daarom niet mogelijk om het kunstwerk stil te leggen.”
Verspilling van belastinggeld
Hans Smolders protesteert al jaren tegen de hoge kosten die de reparaties en het onderhoud met zich meebrengen. Hij kan zich dan ook niet vinden in de reactie van het college. “Het Draaiend Huis als cultureel erfgoed bestempelen geeft haarfijn aan hoe groot de afstand tussen de meeste Tilburgers en het college van B&W is. Het is een gigantische verspilling van belastinggeld.”
Het kunstwerk heeft ook al flink wat gekost. In de afgelopen zestien jaar werden er vijf reparaties uitgevoerd, die in totaal zo’n 150.000 euro kostten. Daarnaast waren er ook nog kosten voor regulier onderhoud en hiervoor trok de gemeente ongeveer een ton uit. In totaal kostte het onderhoud en de reparaties van het kunstwerk dus een kwart miljoen euro.
LEES OOK:
Dit is hoeveel het Draaiend Huis de afgelopen vijftien jaar kostte
Draaiend Huis staat vanaf maandag een maand stil