Wagenbouwers hebben het moeilijk: ‘Weten niet hoe we het moeten financieren’

Een spectaculaire wagen bouwen wordt voor carnavalsverenigingen een duur grapje. De prijs van staal steeg de laatste jaren enorm. Voor corona kostte een kilo staal zestig cent, maar tegenwoordig betaal je al meer dan een euro. En de prijsstijging geldt niet alleen voor staal.

Door Jonah Szydlowski & Sem Renirie  

Steeds vaker is geld een struikelblok voor de verenigingen. Een kilo staal betaal je nu bijna twee keer zo veel in vergelijking met de coronaperiode. Chris Emmers, van bouwvereniging Schèèl Praaje, geeft aan dat het allemaal een stuk lastiger is. “Voor de wagen die wij momenteel bouwen, heb je alleen al zo’n 1500 kilogram aan staal nodig.” Dat komt neer op zo’n 1650 euro. 

Impact van inflatie 

 Door de inflatie is Chris tegenwoordig bijna 9000 euro kwijt aan zijn carnavalswagen. “De eerste prijs voor de beste wagen bedraagt 3250 euro. Daarom zijn we het hele jaar op zoek naar sponsoren, die het bouwen van deze wagens kunnen bekostigen.” Volgens Chris heeft hij het goed geregeld met de sponsoring, maar niet voor iedereen ziet het er even rooskleurig uit.  

Paul Kroon van bouwvereniging Bierschaope Tilburg ziet dat het steeds moeilijker wordt om het financieel op orde te krijgen. “Voor de kas is dit een mokerslag”, zegt Paul. “Ten opzichte van een aantal jaren geleden, is de prijs die je betaalt voor een wagen tussen de dertig en veertig procent toegenomen.” 

Voorbereidingen

 Al een paar weken na het einde van de optocht in 2023 werden de eerste voorbereidingen voor het volgende jaar alweer getroffen. Wagenbouwers beginnen met het bedenken en uitwerken van de ideeën en vanaf mei wordt er wekelijks aan de techniek gewerkt. Maar beu zal Chris Emmers, van bouwvereniging Schèèl Praaje, het nooit raken, ondanks alle gestegen kosten. “Dit is mijn 24e wagen, maar ik vind het elke keer nog steeds een leuke uitdaging.” 

Omroep Tilburg