Waterpret of waterverspilling? GroenLinks stelt vragen over de PlayFountain

Tot 2 september is het waterfestijn te bezoeken (foto: Omroep Tilburg).

Deze warme weken kunnen prima doorgebracht worden bij het Pieter Vreedeplein, waar de PlayFountain zorgt voor verfrissing. Meer dan duizend waterstralen bieden de ideale koeling voor vele kinderen die zich hier heerlijk uitleven. Toch is GroenLinks bezorgd over de hoeveelheid water die wordt verbruikt. Is dit niet gewoon enorme verspilling?

GroenLinks Tilburg heeft vragen gesteld aan het Tilburgse college over de PlayFountain, die dagelijks tot 2 september te bezoeken is. Deze spectaculaire fontein beslaat een oppervlakte van honderd vierkante meter en biedt niet alleen duizend waterstralen, maar ook tientallen waterspelen. Het is een waar feest van water, muziek en verlichting, dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur.

Duurzaamheidseisen

Ondanks de verfrissing en het plezier dat de PlayFountain biedt, maakt GroenLinks zich zorgen over de duurzaamheid van het evenement. In een tijd waarin waterbesparing steeds urgenter wordt, vragen ze zich af of het college van burgemeester en wethouders enige bezorgdheid voelt over het hoge waterverbruik. Daarom heeft de partij een aantal vragen ingediend.

Ze willen weten hoe het college betrokken is bij de organisatie van deze fontein en of er duurzaamheidseisen zijn gesteld. Als dat niet het geval is, willen ze begrijpen waarom. GroenLinks vraagt zich ook af of de initiatiefnemers van de fontein waterbesparende maatregelen hebben getroffen en of het college met hen in gesprek gaat over het belang van waterbesparing.

Daarnaast vraagt GroenLinks zich af waarom eventuele duurzaamheidsmaatregelen niet worden vermeld in de communicatie over de PlayFountain. Ze zijn benieuwd of het college vindt dat een evenement van deze omvang op deze manier slechts één keer kan plaatsvinden en hoe de stad in de toekomst verantwoord waterverbruik bij evenementen kunnen waarborgen, vooral tijdens warme periodes.

Een koelkast

PlayFountain, het bedrijf achter de attractie, lijkt in ieder geval gebruik te maken van hergebruikt en gefilterd water. Ze benadrukken dat hun fontein energie-efficiënt is door een gepatenteerd energiebesparingssysteem dat ongeveer evenveel energie verbruikt als een koelkast. ‘Het water wordt continu hergebruikt en dus niet verspild, en de speelvloer en ondersteunende structuur zijn vervaardigd uit 100% recyclebaar aluminium.’

LEES OOK:
Meer dan duizend waterstralen zorgen een maand lang voor verkoeling op het Pieter Vreedeplein

Edita Saakian