Dit blijkt uit onderzoek van Omroep Tilburg, waarin 25 basisscholen werden benaderd. Zeventien daarvan doen niet mee aan de Week van de Lentekriebels. Acht scholen geven aan dit wel te doen. Een paar scholen die stopten en degene die juist doorgaan, geven aan liever anoniem te blijven uit angst voor de reacties van mensen via onder andere social media.
Negatieve publiciteit
Toch willen leerkrachten en directeuren van Tilburgse basisscholen hun verhaal doen. “Wij hebben er een aantal jaar geleden voor gekozen ermee te stoppen”, vertelt een leerkracht. “In mijn beleving komt dit door alle commotie over deze specifieke week. De negatieve publiciteit zorgde ervoor dat ouders er ook negatief naar keken.”
Dat basisscholen niet meedoen aan de Week van de Lentekriebels, betekent niet dat er geen seksuele voorlichting wordt gegeven. Zo zegt een leerkracht van groep 7 van een andere Tilburgse basisschool: “We willen gedurende het gehele schooljaar met kinderen over onderwerpen als relaties, vriendschappen en seksualiteit praten. Zodat we het er niet alleen in de Week van de Lentekriebels over hebben.”
Dat er door het hele jaar heen seksuele voorlichting wordt gegeven, is niet gek. Scholen zijn namelijk sinds 2012 verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit. Op welke manier ze dit doen, staat ze vrij. Zo kiest de ene school voor specifieke lessen en de andere voor een korte tussentijdse uitleg. Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil dat kinderen respectvol omgaan met seksualiteit en diversiteit. Zo leren leerlingen onder andere de functies van hun lichaam en hoe ze grenzen kunnen aangeven.
Scholen die wel meedoen
Er zijn ook basisscholen die ervoor kiezen om wel mee te doen. “We geven heel het jaar seksuele voorlichting, maar doen ook zeker deze week mee. We hebben een lespakket dat we gebruiken; daaruit kiezen we op basis van de behoefte van de groep thema’s. Ook hebben we een vragenbox, waar kinderen specifieke vragen in kunnen stoppen”, legt een andere leerkracht van groep 7 en 8 uit.
Directeur Gerard Massar van basisschool De Armhoefse Akker heeft een duidelijk idee bij de oorzaak van alle ophef. “Het heeft te maken met desinformatie; via sociale media worden er verhalen verspreid over dat er tijdens deze week lesgegeven wordt over masturbatie bijvoorbeeld. Dit is echt totaal niet het geval. Ook communiceren we goed met de ouders en als er specifieke vragen zijn, dan geven we daar een heel duidelijk antwoord op.”
Onlangs werd bekend dat de Kenniscentrum Rutgers aangifte doet tegen conservatieve, katholieke stichting Civitas Christiana. Deze partij zou allerlei leugens rondom het lesprogramma verspreiden.
Ophef
In 2023 ontstond er veel ophef over de Week van de Lentekriebels. Op sociale media ging het dan ook goed tekeer met meningen van ouders, journalisten en bekende Nederlanders. Vragen zoals ‘moet dit lesmateriaal voor kinderen onder de twaalf normaal worden?’ en ‘Wiens kinderen blijven thuis tijdens de Lentekriebels?’ gingen rond op X.
De Week van de Lentekriebels is een jaarlijks project om extra aandacht te besteden aan seksuele voorlichting voor het basisonderwijs. Het is een initiatief van de Kenniscentrum Rutgers in samenwerking met de GGD om de scholen te helpen hierin goed les te geven. Rutgers biedt een lesmethode aan waar scholen zich voor kunnen aanmelden. Zo komen de onderwerpen weerbaarheid, relaties en seksualiteit aan bod.
*De namen van de scholen en leerkrachten die anoniem blijven, zijn wel bekend bij de redactie.
