De wethouder vindt dat je ook moet ervaren hoe het is om in zo’n arbeidsmigrantenhotel te verblijven, wanneer je er beleid over maakt. Daarin stond hij niet alleen, want ook de directeur van uitzendbureau E&A en van de eigenaar van het gebouw bleven slapen. “Ik wilde wel eens weten hoe het leven op zo’n complex nu eigenlijk is”, vertelt Çelik. “En ik kan vertellen dat het eigenlijk heel goed is bevallen.”
Groot complex, maar wel rustig
Het gaat om een groot arbeidsmigrantenhotel aan de Dongenseweg, tussen industrieterreinen Vossenberg en Kraaiven in. In totaal wonen er straks zo’n 700 arbeidsmigranten die werken bij verschillende bedrijven. `Een drukke bedoening, zou je zeggen. Maar zo heeft de wethouder het niet ervaren. “Wat me vooral opviel, was de rust. In de gangen is het zelfs gewoon stil. Dat gunnen de mensen elkaar, want veel van hen werken in ploegen, dus er moet altijd wel iemand uitrusten, of het nu overdag of ‘s nachts is.”
Er vinden nog wel eens misstanden plaats in de huisvesting van arbeidsmigranten. Er wonen soms te veel mensen op één locatie, andere keren worden de mensen in veel te kleine kamers gestopt. Daarom wil de gemeente wat aan doen. “Wanneer je goed genoeg bent om hier te werken, ben je dat ook om hier te wonen”, laat wethouder Çelik weten. “Daar hoort gewoon goede huisvesting bij.”
Kwalitatief, goede huisvesting
Maar hoe ziet een kamer in het arbeidsmigrantenhotel er dan uit? “De slaapkamers zijn ongeveer negen vierkante meter en daarnaast is er nog een gezamenlijke kookruimte waar meerdere mensen gebruik van maken. Stellen maken aanspraak op een grotere studio van zo’n 35 vierkante meter.” De prijzen voor zo’n slaapkamer of studio liggen tussen de 110 en 130 euro per week. Een maandhuur van tussen de 450 en 500 euro dus.
Hiervoor krijg je naast een slaapkamer ook toegang tot een sportschool, een fiets om naar je werk te gaan en twee buitensportvelden waar gevoetbald en gebasketbald kan worden.
De grootte van de kamer, de verschillende voorzieningen en de geschikte huurprijs zijn er volgens de wethouder niet voor niets. “We zien gewoon dat er heel veel misstanden zijn in de huisvesting van arbeidsmigranten. Daarom vinden wij als stadsbestuur dat hier tegenin moeten gaan. Daarom regelen we kwalitatief goede huisvesting.”
Iedere nieuwe initiatiefnemer zal zich moeten houden aan deze nieuwe standaard. “Daarmee zorgen we ervoor dat we deze kwaliteit realiseren. Dit is de nieuwe standaard waar langs we gaan werken, maar we zijn er nog niet. Er kunnen nog zaken beter, er kunnen nog dingen worden toegevoegd.”
LEES OOK:
366 arbeidsmigranten? Dat vinden ze in Riel veel te veel
Fysiek informatiepunt voor arbeidsmigranten: in Tilburg Noord zijn de deuren geopend