In de categorie ‘Vrijwilliger’ en ‘Vrijwilligersorganisatie’ bepaalt het publiek voor het grootste deel (2/3) wie de titel wint. Het overige deel is aan een jury (1/3). Uit alle aanmeldingen heeft die jury laatst weer eerst drie vrijwilligers en drie organisaties genomineerd die kans maken op een van de Vrijwilligersprijzen. Dat zijn Younes Aknin, Janiek Bothe en Wim Brekelmans. En ook Verbeeten Challenge, het Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg en The Living Museum Tilburg.
Younes Aknin draagt actief bij aan het leven van jongeren in Noord
Het Johan Cruyff Court, grenzend aan het Ypelaerpark, is voor Younes Aknin (25) een zeer vertrouwde en geliefde plek. “Ik hou van sporten en merk aan jongeren dat ze door sport bij elkaar komen. Het is een uitlaatklep voor ze.”
Pas als je een vertrouwensband met ze hebt, heb je ze binnen.
Als vrijwilliger bij Buurtsport begeleidt hij elke week activiteiten voor de jeugd. Al twee keer sleepte Younes de titel ‘Citytrainer van het jaar’ binnen. Hij is coach van de amateurs bij Willem II. Dit jaar zette hij in de zomer een voetbalcompetitie op in de wijk waar hij zelf opgroeide. Als kleine jongen deed hij al veel aan sport en deed hij dus ook al mee aan zulke activiteiten. “Daar heb ik goede herinneringen aan. Ik voel me verplicht iets terug te doen. Iets bijdragen aan het leven van de jongeren doet me plezier” zegt hij. In de loop der jaren bouwde hij een band op met ze. “Dat is heel belangrijk. Je moet met ze meedoen. Pas als je een vertrouwensband met ze hebt, heb je ze binnen.”
Die bijdrage aan het leven van de jongeren gaat bij hem verder dan sport. Zo begeleidt Aknin ze met huiswerk en bij sollicitaties. Tevens helpt hij de moskee met inzamelacties voor de voedselbank.
Janiek Bothe zet zich trouw in voor anderen
Zij en haar pieper zijn onafscheidelijk. Al jaren, want Janiek Bothe (48) is bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer in Berkel-Enschot. In 2004 begon ze er, nieuwsgierig geworden vanuit haar werk bij de Geneeskundige Dienst van de marine. Wat haar drijft? “Op de meest kwetsbare momenten kun je iets betekenen voor anderen.”
Ze mag graag anderen helpen, en is dan ook vrijwilliger bij Hartslag Nu in Berkel-Enschot. Samen met enkele bewoners in haar straat zette Janiek een groepsapp op: eentje voor spoedgevallen en eentje voor de klusjes of het regelen van de buurtbarbecue. “Het geeft me een goed gevoel en je krijgt er een glimlach voor terug.”
Op de meest kwetsbare momenten kun je iets betekenen voor anderen.
Met vier vrouwen uit het dorp vormt ze Breast Friends Forever. Ze zamelen geld in voor het KWF en doen al jaren mee aan Alpe d’HuZes. Haar motto: “Pluk de dag en maak je leven de moeite waard.”
Dit voorjaar verpleegde ze onder de vlag van ‘Extra handen voor de zorg’ ruim een maand lang patiënten die besmet waren met corona op een cohortafdeling in Ammerzoden.
Wim Brekelmans gaat gewoon door met het helpen van mensen
Het loopt echt als een rode draad door zijn leven: anderen helpen. “Dat is fijn om te kunnen doen”, zegt Wim Brekelmans (72) uit Udenhout. Dat deed hij in zijn arbeidzame leven in feite al als fietsenmaker en dat doet hij nu nog steeds. Bij de EHBO, waar hij al 52 jaar lid is. Maar ook als lid van de ASVZ fietsclub, de organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Dat doet hij daar als begeleider van cliënten, zoals bij het rijden op een duofiets.
Toen moest ik helaas stoppen, maar ik heb meer dan driehonderd donaties gegeven.
Daarnaast is Wim sinds de oprichting vrijwilliger bij Stichting AED Tilburg. Hij plaatst, beheert en onderhoudt 150 AED-kasten. Daar komt zijn technische achtergrond goed bij van pas. “Je bent elektricien, slotenmaker, administratief medewerker en bankwerker ineen. En je moet met de schop om kunnen gaan. Ik heb een keer een sleuf van dertien meter gegraven, zestig centimeter diep, voor de elektriciteit.”
En, zeker het noemen waard, Wim was fanatiek bloeddonor van 1970 tot 2018. “Toen moest ik helaas stoppen, maar ik heb meer dan driehonderd donaties gegeven.”
Verbeeten Challenge
Samen sporten om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Zo’n 1800 deelnemers maken zo een vuist tijdens de Verbeeten Challenge. Op de fiets, rennend, op skates of lopend. Ze sporten en delen daarbij hun vreugde en verdriet. Het evenement zou niet elk jaar door kunnen gaan zonder de inzet van vele tientallen vrijwilligers.
Centraal Sint Nicolaas Comité
Het Centraal Sint Nicolaas Comité is sinds jaar en dag verantwoordelijk voor de openbare viering van Sint Nicolaas in Tilburg. Daarnaast houden de 150 vrijwilligers van de stichting een andere traditie in ere: die van het anoniem geven. Ze heeft aandacht voor ouderen die weinig sociale contacten hebben en voor minder bedeelde kinderen. Voor hen zet ze een speciale middag op touw waarvoor ze speelgoed inzamelt, inpakt en uitdeelt. Dit doet ze dan onder de noemer ‘Pakje van de Sint’.
The Living Museum
The Living Museum Tilburg is een vrijplaats voor de ‘outsider artist’. Dat zijn kunstenaars die niet kijken naar wat anderen al gedaan hebben, geen opleiding volgden en zich niet veel aantrekken van de regels die gelden in het ‘wereldje van de kunst’. Sommigen hebben psychische stoornissen, verbleven in een inrichting of in een gevangenis. In The Living Museum zorgen ze voor elkaar en maken ze kunst, als kunstenaar. Niet als cliënt of als patiënt, en dus zonder in diagnoses en problemen te denken.
Stemmen
Alle inwoners van de stad mogen één keer een stem uitbrengen op één vrijwilliger en één organisatie van hun keuze. Je hebt nu dus als Tilburger de kans om mee te bepalen wie dit jaar de Vrijwilligersprijzen winnen en om daarom nog tot 23 november je stem op jouw helden uit te brengen. Dat kan via de site van Vrijwilligers Tilburg of via die van ContourdeTwern. Voor de Jongerenvrijwilligersprijs stemt het publiek niet, want de jury kiest die winnaar rechtstreeks.