Wijk op scherp: Burgemeester belooft maatregelen na felle kritiek op opvanglocatie Ringbaan Oost

Eerder was hier de opvang voor Oost-Europese daklozen (Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg).

Burgemeester Theo Weterings heeft aangekondigd extra maatregelen te nemen om de zorgen van de buurt over de opvanglocatie aan de Ringbaan Oost 275 te verlichten. Tijdens het debat op afgelopen maandag zei hij dat er een wijkschouw komt, waarin bewoners en gemeente samen de situatie in kaart gaan brengen. “We nemen de zorgen serieus, we gaan samen de wijk in en daarna kijken we wat nodig is”, aldus Weterings.

Het debat draaide om de tijdelijke opvanglocatie aan de Ringbaan Oost, in het voormalige Jan Ligthartschool. De gemeente wil het pand ombouwen voor de opvang van maximaal 91 Oekraïense vluchtelingen. Omdat het gebouw niet binnen het huidige bestemmingsplan valt, ontstond er discussie over de geschiktheid van de locatie. De oppositie maakt zich zorgen dat de wijk al te veel onder druk staat en dat de komst van deze nieuwe locatie voor nog meer overlast en druk zal zorgen.

Oppositie zet vraagtekens bij locatie

De aankondiging van de wijkschouw viel niet in goede aarde bij de oppositie. LST, CDA en FvD lieten hun zorgen horen over de impact van de nieuwe opvanglocatie. LST-raadslid Peter van den Hoven zei dat de wijk al onder druk staat door de andere opvanglocaties en arbeidsmigranten. “De wijk kan dit niet dragen. Het is te veel om nu nog een opvanglocatie aan de Ringbaan Oost te openen”, aldus Van den Hoven. CDA-fractievoorzitter Anne Veldhoven deelde die zorgen: “De wijk heeft al genoeg uitdagingen. Het toevoegen van 91 vluchtelingen gaat de situatie niet verbeteren.”

De oppositie erkende dat tijdelijke opvang nodig is, maar vindt dat de impact op de wijk niet onderschat mag worden. FvD steunde deze kritiek.

Omwonenden vrezen negatieve gevolgen

Ook omwonenden van de Ringbaan Oost maken zich grote zorgen over de komst van de opvang. Ze vrezen dat de huizenprijzen zullen dalen, de speeltuin voor de kinderen wordt opgeëist door vluchtelingenkinderen, maar ook dat de veiligheid en drukte in de wijk toenemen.

Aan de andere kant pleitte GroenLinks voor een humane benadering van de opvang. Raadslid Nermin Agovic zei: “Het gaat om kwetsbare mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Hun tijdelijke verblijf in Tilburg moet goed geregeld worden.” SP-raadslid Hans Kokke snapte de zorgen van de bewoners, maar vroeg zich af: “Zou het niet juist de leefbaarheid schaden als je zomaar een grote groep mensen neerzet die geen binding met de wijk heeft?”

Wethouder wijst op eerdere positieve ervaringen

Wethouder Yusuf Celik reageerde op de kritiek door te wijzen op de positieve ervaringen met andere opvanglocaties in Tilburg. “Tot nu toe is er geen noemenswaardige overlast bij andere locaties. We blijven ook bij deze locatie goed monitoren hoe de situatie zich ontwikkelt”, zei hij.

Burgemeester Weterings haalde tijdens het debat ook de bredere context aan. “De opvang van vluchtelingen is een Europese verantwoordelijkheid. We kunnen niet alleen naar Tilburg kijken, we moeten het als een gezamenlijke uitdaging zien”, aldus Weterings.

Tijdens het debat vroegen partijen zich ook af om welk type ontheemden het zou gaan. Volgens de wethouder komen er zoveel als mogelijk gezinnen in, maar wil het college ‘geen enkele plek onbenut laten.’

LEES OOK:
Tilburg gaat meer Oekraïners opvangen, maar situatie blijft ingewikkeld
Oleksandr, Nina en Sergii vluchtten uit Oekraïne: ‘Het was heel moeilijk’

Edita Saakian