William en Toon zijn boos op de gemeente: ‘Voelen ons niet serieus genomen’

William Baekers kwam met een reddingsboei naar de raadsvergadering, omdat de buurt "gered" moet worden van het wateroverlast. Foto: Omroep Tilburg

Veel mensen hebben de afgelopen maanden last van ondergelopen kelders, zo ook de bewoners van de Burgemeestersbuurt. Zo veel, dat er een initiatief is gestart door William Baekers. “Binnen twee weken hebben zich honderd bewoners gemeld.”

De bewoners zijn niet zomaar boos. Er zijn twee jaar geleden werkzaamheden aan de riolering uitgevoerd in de wijk. “Het zal u niet verbazen dat wij denken dat de werkzaamheden in de wijk de oorzaak zijn van de recente wateroverlast in de Burgemeestersbuurt. Dit wordt ontkent door de gemeente”, zegt Baekers tijdens zijn inspraak in de raad. “Wij willen netjes behandeld worden en wij voelen ons niet serieus genomen.”

Hij opperde een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van de wateroverlast in de Burgemeestersbuurt en dan vooral of de werkzaamheden er iets mee te maken hebben. Sommige bewoners geven aan dat er in de laatste zestig jaar niet zoveel water in de kelders heeft gestaan. “De leefomgeving is ernstig aangetast. Er is schade aan elektrische apparaten, houtrot, schimmels, stankoverlast en dat lijdt tot gezondheidsproblemen en het trekt ongedierte aan.”

Modderpoelen met onkruid

Toon Kuijsters is de laatste inspreker bij de raad, ook hij woont in de Burgemeestersbuurt. Hij is het eens met Baekers en stoort zich nog ergens anders aan. “Bij de herinrichting van de wijk is ervoor gekozen om het hemelwater kunstmatig op te vangen. Het is goed dat er wordt nagedacht over het opvangen van wateroverlast. Maar dit is gewoon maar iets doen zonder te kijken naar het plaatje van de buurt. Die plantenbakken zijn modderpoelen met onkruid.”

Kuijsters realiseert zich dat er altijd een risico voor wateroverlast is als je een huis in bezit hebt. Hij had wel graag gezien dat de gemeente de verhoging van dit risico had meegenomen met de plannen voor de herinrichting.

Woo-verzoek

Om dit te onderzoeken stuurde hij een Woo-verzoek naar de gemeente. Na een aantal maanden kreeg hij antwoord met maar liefst 150 documenten. Hier zat van alles tussen. Excel bestanden, pdf’s en zipbestanden met daarin weer veel pdf’s.

Aan het eind van de vergadering geeft de raad aan een onderzoek naar de herinrichting te willen, het liefst onafhankelijk. De wethouder geeft daar toezegging op en gaat een onderzoek opzetten. Deze opzet moet dan eerst weer langs de raad, voordat het uitgevoerd mag worden. Ze streven ernaar het rond de zomer af te hebben, al werd al gelijk aangegeven dat dat enthousiast is.

LEES OOK:
Wateroverlast zet door: ‘We mogen het hele kalenderjaar niet programmeren’

Isa Hamerlinck