De komst van de grote houten grondeekhoorns was een idee vanuit de gemeente, om de openbare ruimte in de stad aantrekkelijker te maken. Ook komt er nog een kooi tussen de eekhoorns te staan, en die staat symbool voor de kooi waar ze uit ontsnapt zijn. Ook zijn er diep blauw/paarse bloemen geplant die in het voorjaar gaan uitkomen.
Ontsnapping
Het Tilburgs Natuur Dierenpark was gevestigd langs de Bredaseweg vanaf 1932 en sloot zijn poort in 1973. Vlak voordat het park dichtging, viel er een kist met de Siberische eekhoorns van een wagen. De beestjes zijn toen ontsnapt en de Oude Warande in gevlucht. De poging om ze te vangen is niet gelukt.
De Siberische grondeekhoorns kun je tegenkomen tijdens een wandeling in de Oude Warande of het Wandelbos. In Nederland is deze soort eekhoorn alleen in Tilburg te spotten. Volgens schattingen zijn er ongeveer 150 grondeekhoorntjes te vinden. De diersoort is op de lijst van indringende zoogdieren te vinden, wat betekent dat ze schade kunnen aanbrengen aan de biodiversiteit in Europa. Daarom moesten de eekhoorns eigenlijk weg, maar omdat de diertjes de afgelopen jaren geen overlast hebben veroorzaakt en ze ook geen bedreiging voor de Europese rode eekhoorn vormen, kunnen ze blijven.