Zo keek Tilburg naar de eerste EK-wedstrijd van Oranje

De Oranjestraat stroomde al snel vol (Foto: Pieter Soethout).

Hier en daar een lekker zonnetje, maar ook plensbuien waar je ‘u’ tegen zegt: het hield de Tilburgse Oranjesupporters zondagmiddag niet tegen. Nederland speelde om 15:00 uur tegen Polen en daarvoor waren heel wat mensen naar de binnenstad gekomen.

Al tegen 14:00 uur verzamelden de eerste mensen zich bij de verschillende kroegen in de binnenstad. Normaal gesproken kun je echt lang niet overal voetbal kijken, maar de oranjekoorts lijkt ook bij de horecaondernemers tot grote hoogte te zijn gestegen. Bijna in iedere bar, kroeg of café hangen schermen, want het Nederlands elftal: dat wil je niet missen.

Goedgezind publiek

De gemoederen waren goedgezind en hier en daar hoor je ook al een positieve voorspelling: “Het wordt gewoon 0-2 voor Nederland hoor”, zegt een van de supporters tegen een van zijn vrienden. De ander reageert: “Nee, ik denk dat het 1-3 wordt.” Andere uitslagen, maar één ding is zeker: Nederland gaat winnen.

Zo begint het team van Ronald Koeman ook aan de wedstrijd, want Oranje schiet uit de startblokken. Het spel is goed, verzorgd en levert ook wat kansen op. Toch is het Polen dat in de zestiende minuut uit het niets op voorsprong komt. Een goede corner belandt op het hoofd van Adam Buksa en hij knikt de 0-1 binnen. De Tilburgse binnenstad valt stil en hier en daar lopen de frustraties hoog op.

Binnenstad ontploft

Maar met het goede spel van Nederland kan het eerste doelpunt van dit EK niet uitblijven. Dat gebeurt dan ook niet, want Cody Gakpo krijgt de bal na een goede onderschepping van Nathan Aké. Hij haalt hard uit, de bal wordt aangeraakt en vliegt daardoor achter de Poolse doelman: 1-1. Het Piusplein, de Korte Heuvel en de Paleisring ontploffen van vreugde. Ineens is alle teleurstelling van het vroege, onterechte tegendoelpunt weer weg.

Ook in de tweede helft begint Nederland ijzersterk, maar tot een doelpunt leidt dit niet. Tot onvrede van de supporters in Tilburg. Het geduld raakt op en ook Polen krijgt een aantal goede kansen. Het lijkt een beetje af te stevenen op een gelijkspel, totdat Ronald Koeman zijn grote troef Wout Weghorst in de ploeg brengt. Nog geen twee minuten later duikt hij op voor zijn tegenstander en schiet met links raak.

Spannend einde

De Tilburgse binnenstad ontploft voor een tweede keer die middag, want een overwinning lijkt nu toch bijna zeker. Het is daarna nog even billenknijpen, maar uiteindelijk trekt Oranje de overwinning over de streep. Er wordt een muziekje aangezet en de binnenstad blijft nog best een tijdje gezellig druk, totdat de meeste mensen het voor gezien houden.