Ook al was er dit jaar niet echt een echte Tilburgse Kermis, toch heeft de gemeente een evaluatie gehouden van de Vakantiekermis. Daarnaast heeft een onderzoeksbureau een meerjarige (2021-2024) visie op de Tilburgse Kermis geschreven. De bedoeling hiervan is om er zo voor te zorgen dat de Tilburgse Kermis leuk en bijzonder blijft tot zeker het jaar 2024. Ook zijn er naar aanleiding van corona diverse scenario’s uitgeschreven voor de Tilburgse Kermis van 2021.
Tekst en foto’s: Gijs Franken
Nostalgische kermis verplaatst naar de Burgemeester Brokxlaan
De nostalgische kermis gaat weer verhuizen indien er een ‘normale’ kermis zou plaatsvinden. Dit keer naar de Burgemeester Brokxlaan. Dit heeft te maken met de verbouwing van Stadskantoor 2, waardoor het Koningsplein in 2021 niet beschikbaar is.
Kermis en corona
Gezien de huidige coronacrisis zijn er door de gemeente drie scenario’s uitgewerkt die van toepassing zijn voor de Tilburgse Kermis van 2021:
- De ‘normale’ kermis kan doorgaan zoals we die gewend zijn.
- Een coronaproof Vakantiekermis, als dit kan in een zelfde soort vorm als afgelopen zomer
- Afgelasting: de kermis kan niet doorgaan door de dan geldende maatregelen.
Opstelling van de kermis in 2021
Scenario Normale kermis
Er is voor 2021 geen nieuwe verpachting. Alle exploitanten die een plaats toegewezen hebben gekregen in de verpachting van de kermis van 2020 mogen op dezelfde plek hun attractie opbouwen. Mits de attractie past binnen de huidige publieke ruimte. Dus alle attracties krijgen een plaats op basis van de verpachting van de Tilburgse Kermis van 2020.
Scenario (coronaproof) Vakantiekermis
Er wordt in dit scenario gekeken naar de exploitanten die een plaats in de wacht slepen bij de verpachting voor de ‘normale’ kermis in 2021. Ook bij de opstelling die zo ontstaat kan, zoals eerder al gezegd, het Koningsplein niet gebruikt worden als kermisterrein. Dit is dus anders dan bij de Vakantiekermis zoals deze in 2020 gehouden werd.
Daarom is voorgesteld deze losse kermisterreinen dan te gebruiken:
Besterdplein, NS-plein (alleen het weggedeelte), parkeerplaats tegenover ABN AMRO aan de Spoorlaan, Burgemeester Brokxlaan, Paleisring en Stadhuisplein. Ook wordt er nog open gehouden of er in de binnenstad diverse losse attracties zijn te plaatsen. Dus net zoals bij de Vakantiekermis van 2020.
Visie Tilburgse Kermis 2021-2024
De toekomstvisie heeft de slogan De kermis spreidt haar vleugels uit. De visie is dat de hele stad Tilburg profiteert van de kermis en dan vooral het centrum – van de Piushaven tot aan de Noordhoekring. De hele binnenstad ademt tien dagen kermis met diverse activiteiten en evenementen met het thema kermis. In het onderzoek wordt ook wel gesproken over een “Kermisfestival”.
Vlinderconcept
In de visie staat ook het ‘vlinderconcept’ uitgelegd. Het kermislint (de rups) die zich ontpopt tot een vlinder (het Kermisfestival). Daarbij is het uitgangspunt dat mensen die betrokken zijn bij de kermis ook mee mogen denken en hun mening mogen geven. Daarom is de aanbeveling gedaan om de groep die belang heeft bij de kermis ook een belangrijke positie te geven, en om deze groep ook te gaan uitbreiden.
Wat betekent de kermis voor de lokale economie?
De economische betekenis van de Tilburgse Kermis is ook onderzocht en geeft de volgende cijfers:
- De economische betekenis voor Tilburg wordt geraamd op 43 miljoen euro
- De kermis is jaarlijks goed voor 70 extra voltijdbanen
- Er wordt door Tilburgers en bezoekers van buiten 15,8 miljoen euro aan bestedingen buiten de kermis om gedaan in de Tilburgse horeca, winkels en overnachtingsaccommodaties
- Door het evenement vinden er 7.300 overnachtingen extra plaats in Tilburg
- De gemeente Tilburg levert als organisator van de kermis een positieve bijdrage van €400.000 aan de economische impact van de kermis
- Tilburgse bedrijven ontvangen voor ruim € 750.000 aan kermisorders van de gemeente Tilburg.