De 16-jarige Trappers-speler Donny van Belkom steelt harten van supporters

Donny van Belkom. Hij is pas 16 jaar, maar speelt nu al bij hét team van Tilburg Trappers. Tijdens de wedstrijd tegen Herforder EV van afgelopen zondag, werd de nummer 68 uitgeroepen tot Man Of The Match. “Lekker, niet verwacht. Alleen maar lekker.”

De zichtbaar zenuwachtige Donny van Belkom vindt het een hele eer dat hij bij Tilburg Trappers mag spelen. “Ik zit er nog niet volledig bij, maar ik mag wel al voorproeven. Het is lekker. Vooral als ik op een dag wel een contract krijg”, vertelt de 16-jarige. Door afwezigheid van spelers door blessures, is de Tilburger al vier keer van het eredivisieteam van Trappers naar de Oberliga-brigade overgeplaatst. Ondanks zijn teamgenoot Chay Schultz die in hetzelfde schuitje zit, mag hij wel switchen tussen de twee ploegen.

Schultz (22) moest de keus maken om te spelen bij het Oberligateam óf de eredivisieploeg van Trappers. Dit omdat hij ouder is dan 22 en dan die regel geldt. Zijn keus is gevallen op het Oberligateam.

IJshockeygrootheden

Het spelen bij Trappers smaakt in ieder geval naar meer, al is het even wennen om tussen de ijshockeygrootheden te staan. “Het zijn grote jongens. Zo zitten er een paar voorbeelden bij waar ik heel mijn jeugd naar heb opgekeken”, vertelt Donny. En wie dat dan zijn? Jordy Verkiel en Giovanni Vogelaar. In het begin vond hij het best spannend om met zijn helden op het ijs te staan. “Op het begin vond ik dat best spannend, maar nu niet echt meer.”

Een speciaal ritueel als voorbereiding op een wedstrijd heeft hij niet. “Ik doe gewoon mijn ding en dat is het”, aldus de nuchtere nummer 68. Zijn hele jeugd heeft hij bij het jeugdteam van Trappers gespeeld. Ook maakte de Tilburger een uitstapje naar Duitsland, naar Krefelder EV, maar hij werd al snel teruggefloten door de onderwijsinspectie. Inmiddels is hij druk op zoek naar een studie die bij hem past.

Trotse teamcaptain

Na het ererondje van Donny, schaatste teamcaptain Max Hermens als een trotse grote broer naar hem toe. Met een warme glimlach gaf hij Donny een aai over zijn bol en trok hem vervolgens in een stevige knuffel. “Dit zijn leuke momenten voor die jongens en dat moet je ook koesteren als team. Daar mag je ook trots op zijn”, vertelt de praatgrage Max. “Voor Donny van Belkom al helemaal. Hij is 16 en dan is dit een flinke prestatie in onze competitie. Dat zie je niet vaak.”

Het was niet de eerste keer dat Donny indruk maakte. In de openingswedstrijd kreeg hij al de kans om het ijs op te gaan. Spannend voor de jonge Tilburger, die vooraf nog even advies had gevraagd bij Max. “Hij kwam voor de wedstrijd naar me toe en gaf aan dat hij zich best nerveus voelde. Dan probeer je hem natuurlijk daarbij te helpen. Het hoort er ook bij”, legt Max uit. Maar van die zenuwen was niets te merken toen Donny tijdens de wedstrijd een assist gaf aan Marvin Timmer. Timmer wist hierdoor te scoren. “Die jongens doen hard hun best om bij ons aan te sluiten. Hij is zelf nog niet de grootste en hij moet nog genoeg groeien. Dus ik vind het ontzettend knap dat hij het zo goed doet.”

Het publiek was net zo enthousiast als Max. Daarom werd Donny uitgeroepen tot Man Of The Match. Deze prijs wordt ook door de fans gekozen.

LEES OOK:
Trappers op goede weg, maar er is nog werk aan de winkel: ‘Gretigheid moet omhoog’

Vanessa Spaanderman