De nieuwe coach van Tilburg Trappers: wie is Todd Warriner?

Bron: Todd Warriner Hockey | Facebook

De 50-jarige Todd Warriner neemt het stokje over van Doug Mason. De Canadees gaat vanaf komend seizoen de taak als coach vervullen bij Tilburg Trappers. Maar wie is hij eigenlijk?

Todd Warriner is geboren in Blenheim, Ontario in Canada. Toch is de Canadees al wel bekend met de Nederlandse cultuur. “In onze regio heb je voornamelijk platteland. Het grappige is dat de helft van die boeren daar Nederlands is. Ik woonde naast een Nederlandse boer en ik werkte vroeger zelf ook op het platteland. Het zijn echt hard werkende mensen”, zo vertelt Warriner. Zijn gezin bestaat uit zijn vrouw, drie dochters (21, 17, 12) en een zoon (18).

Bijna 500 NHL-wedstrijden

Warriner heeft een bonk aan ervaring in de ijshockeywereld. De Canadees heeft 474 NHL-wedstrijden gespeeld, zijn kwaliteiten op het ijs bij de Windsor Spitfires (Ontario Hockey League) laten zien en hij maakte de Olympische Spelen mee met Team Canada. In 1992 werd Warriner als vierde overall gekozen door de Québec Nordiques in de NHL Entry Draft. Twee jaar later werd de ijshockeyer een Toronto Maple Leaf als onderdeel van de Mats Sundin-Wendel Clark blockbuster trade.

IJshockeyloopbaan in Europa

Na zijn tijd in Noord-Amerika, ging Warriner in 2003 verder in Europa. Daar speelde hij onder andere in Helsinki (Finland), Morges (Zwitserland), Hannover en Keulen (Duitsland). In 2010 maakten hij een einde aan zijn ijshockeyloopbaan vanwege blessures. Hij besloot terug naar Canada te gaan en ging daar aan de slag als presentator en analist voor verschillende tv-stations. Daarnaast was hij actief voor de Maple Leafs als scout, analist en skills/development coach. Uiteindelijk eindigde Warriner als hoofdcoach van Hannover Indians, een Duitse ijshockeyclub waar Trappers al vaker tegen heeft gespeeld.

“Een oud-collega van mij vroeg of ik wilde komen coachen in Duitsland. Mijn kinderen zijn een stuk ouder en ik vond het best een toffe uitdaging. Mijn vrouw en ik genoten ook altijd van het wonen in Duitsland. Dus ik heb toen ja gezegd”, zo laat Warriner weten.

Bekende van Doug Mason

Todd Warriner en Doug Mason zijn geen onbekenden van elkaar. Tijdens zijn tijd als ijshockeyer bij Keulen, in 2007, was Mason zijn coach. Toen Warriner stopte met zijn ijshockeyloopbaan bleven de twee contact met elkaar houden. “Het is echt een zeldzame kans. Mijn oude coach heeft mij voorgedragen voor zijn top team en dat vind ik heel bijzonder. Ik ben dankbaar dat ik dit mag gaan doen”, aldus Warriner.

Warriner is niet van plan om een enorme verandering door te brengen met zijn manier van coachen. “Ik zal sowieso nog veel praten met Doug over hoe hij het coachen aanpakte. Trappers heeft vorig seizoen erg goed gespeeld. Het zou raar zijn als ik dan zeg dat ze het anders moeten doen. Dat is niet mijn stijl. We gaan gewoon door met waar we gebleven zijn en gaan nog beter worden.”

Spoedcursus Nederlands

Ondanks dat hij vroeger werkte met Nederlandse boeren, spreekt hij de taal (nog) niet. “Vorig jaar had ik een Duolingo-Duits-wedstrijd met mijn dochter. Toen ik in Hannover coachte, stuurde ze me een screenshot van haar 15-dagen streak. Ik weet niet of we dat weer gaan doen. Als we het doen, is dat natuurlijk in het Nederlands. Maar ik denk het eigenlijk wel”, grapt Warriner.

Eind augustus komt de Canadees naar Kruikenstad. Hij gaat daar voor nu alleen wonen. Zijn vrouw en kinderen zullen hem af en toe bezoeken. “Ik vind het allemaal heel spannend, maar heb er vooral veel zin in”, stelt Warriner.

Ook technisch directeur René de Hondt is te spreken over de Canadees. “Zowel Todd als Trappers is zeer tevreden met zijn komst naar Tilburg. Hij was onze top kandidaat om Doug op te volgen’, aldus de Hondt. ‘Uit mijn netwerk kreeg ik goede informatie over hem en na verschillende gesprekken kreeg ik het gevoel dat hij de juiste man voor ons is.”

LEES OOK:
Doug Mason stopt als coach van Tilburg Trappers: ‘Het is genoeg geweest’

Vanessa Spaanderman