Dit zijn alle Olympische Spelen winnaars uit de regio!

Bron: Bregje de Brouwer / Instagram: bregjedebrouwer

De Nederlandse sporters hebben allen een enorme prestatie neergezet op de Olympische Spelen in Parijs. Nu het sportfestijn afgelopen is, kan de balans opgemaakt worden. Nederland is als zesde geëindigd en dat is de hoogste notering op de medaillespiegel ooit.

In totaal heeft Nederland 34 medailles gewonnen op de Olympische Spelen: 15 gouden, 7 zilveren en 12 bronzen. Van al die sporters zijn er ook een aantal toppers uit de regio die een medaille wisten te bemachtigen.

Synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer

De Goirlese tweeling Noortje en Bregje wisten een bronzen medaille te behalen tijdens de Spelen. Het Nederlandse duo eindigde na de technische routine en de vrije kür als derde. Het is een hele prestatie voor de twee. Op de Olympische Spelen in Tokio eindigden de meiden nog als negende in de finale. De dames kunnen hun bronzen medaille toevoegen aan hun inmiddels prachtige collectie. De tweeling heeft namelijk ook al een zilveren medaille van het WK en twee gouden medailles van het EK in hun prijzenkast hangen.

Joep de Mol van de hockeymannen

Verdediger Joep de Mol uit Berkel-Enschot heeft samen met zijn teamgenoten goud gewonnen. Met deze overwinning op het olympisch goud schrijven de hockeyers geschiedenis. Het is namelijk 24 jaar geleden toen de mannen voor het laatst goud veroverden. In de bloedstollende finale tegen Duitsland kwam het uiteindelijk uit op shoot-outs. Na 60 minuten speeltijd was het 1-1. De Mol kreeg tijdens de shoot-outs ook een kans om in het doel te schieten, maar de keeper hield zijn bal tegen.

Renée van Laarhoven, Freeke Moes en Pien Sanders van de hockeyvrouwen

Renée van Laarhoven (Tilburg), Freeke Moes (Moergestel) en Pien Sanders (Udenhout) hebben samen met hun ploeg goud behaald op de Olympische Spelen. In de finale tegen China werd na een spannende finale het lot verder bepaald door shoot-outs. Uiteindelijk wonnen de dames met 3-1 van hun tegenstander. Freeke Moes uit Moergestel kreeg de kans om het winnende doel te maken bij de shoot-outs, maar miste helaas.

Dankzij deze twee olympische titels is Nederland het succesvolste hockeyland in de geschiedenis van de Spelen geworden. Zo is er nooit eerder voorgekomen dat één land tijdens één Olympische Spelen zowel hockeygoud bij de mannen als bij de vrouwen pakte.

Geen medaille, maar wel een ervaring rijker

Naast de winnaars zijn er ook nog andere spelers uit de regio die hebben meegedaan. Zij hebben alleen geen prijs gewonnen. Allround-turner Jermain Grünberg uit Tilburg eindigde tijdens de meerkamp als 35ste en breaker Menno van Gorp uit Tilburg werd uitgeschakeld in de kwartfinale.

LEES OOK:
Na 24 jaar goud voor Nederlandse hockeymannen
Nederlandse hockeyvrouwen slepen ook goud binnen op Olympische Spelen
Tilburgse breaker Menno van Gorp uitgeschakeld in kwartfinale Olympische Spelen

Vanessa Spaanderman