Eredivisiebowler Wesley Selier: ‘Mentaal is de sport een uitdaging’

Wesley Selier

Al sinds zijn negende heeft de bowlingsport Wesley Selier (44) in z’n greep. Door zijn vader en een feestje kwam hij ermee in aanraking. Hij ging van jeugdvereniging naar jeugdselectie en uiteindelijk het Nederlands Team. Hij vertegenwoordigde dit team tot ongeveer zijn 27e, daarna ging hij zelfstandig verder. “Ik heb veel EK’s en WK’s gespeeld, maar ik kon het niet meer combineren met mijn privé”, vertelt de Tilburger. Selier deed toen een stapje terug, maar laat de topsport niet achter zich.

Het bowlingseizoen loopt op zijn einde, want aankomende zondag 13 april zijn de eerste play-offs van de Eredivisie bowlen bij Dolfijn Tilburg. Selier is zowel coach als speler van de Tilburg Dolphins. Het team bestaat uit zes spelers uit heel Nederland. Op dit moment staat het team van Wesley op de tweede plaats, 4,5 punten achter de nummer één: Team Bowltech uit Spijkenisse. “Zij zijn onze grootste concurrent”, zegt Selier.

In een wedstrijd kun je maximaal vijf punten winnen. De drie beste spelers kunnen individueel een punt winnen voor de beste game. Het beste teamtotaal geeft twee punten extra. Het team van Selier heeft een half puntje in de puntentelling omdat zij gelijk hebben gespeeld met een individuele speler. Seliers gemiddelde puntentelling per game is 210 van de maximale 300.

Teamwissels en oliepatronen

Selier vertelt dat bowlen zowel een individuele als teamsport is. Vier spelers mogen tien minuten ingooien, na tien minuten kiest de coach drie spelers die de game mee mogen doen. “Als een of meerdere niet presteren, dan heb je tussen de rondes door de kans om een speler te wisselen”, legt hij uit. “Het kan zomaar zijn dat drie spelers niet aan de bak komen, omdat de anderen de hele dag goed presteren”, legt hij uit. “Dat heb ik het liefst, want dan doen we het goed.”

Om de concurrent te verslaan, kiest het team een oliepatroon dat ze het beste ligt. De olie werd oorspronkelijk op de baan gelegd om deze te beschermen, maar is ondertussen een van de tactieken in de wereld. Selier heeft voorkeur voor een kort patroon, waarbij veel olie aan het begin van de baan ligt. “Als speler word je dan gedwongen om de buitenkant van de baan op te zoeken”, legt de Tilburger uit. “Dan gooi ik rechts strak langs de goot, op zo’n manier dat de bal naar links rolt naar de voorste pin. Daar ben ik wel goed in”, zegt Selier.

Niet trainen in teamverband

Ook traint hij één a twee keer in de week. Niet als team, maar individueel. “De kalenders zijn heel moeilijk te matchen”, verklaart Selier. “Slechts drie van de zes spelers wonen in de buurt.” Ook hebben veel van de teamgenoten een hoop toernooien, ook in het buitenland. “In een ideale wereld hadden we het wel gedaan, maar het is even zo. Het is wel bijzonder, zeker in de Eredivisie, op deze manier”, vertelt Selier. Toch heeft de bowler er vertrouwen in. “We kennen elkaar door en door.”

De groep heeft elkaar leren kennen door toernooien. “Een groot deel speelt competities bij Dolfijn”, verklaart Selier. “De bowlingwereld is wat dat betreft klein.” Het team is samengesteld op basis van talent, maar ook persoonlijkheid. “Je zoekt wel een beetje de Brabantse gemoedelijkheid op”, zegt hij. Dat is volgens Selier ook gewoon boven de rivieren te vinden. “Het blijft wel een Tilburgs team.”

Tegenstander onder druk zetten

Een laatste greep uit de trukendoos om de wedstrijd te winnen zijn mindgames. “Het kan de manier zijn waarop je juicht of dat je voorkruipt en net iets eerder gooit dan je tegenstander om die onder druk te zetten.”  Uiteindelijk gunt Selier het zijn tegenstanders ook wel. “Je hebt geen haat naar elkaar, juist respect. Het hoort er een beetje bij.”

“Mentaal is de sport een uitdaging”, meent Selier. “Je speelt vaak veel games op een dag, je moet je lang concentreren, goed presteren en zo veel mogelijk strikes gooien.” Of dat laatste hem ook altijd lukt: “Nee. Geen profspeler doet dat. Je probeert dat zo veel mogelijk, natuurlijk. Hierna hoop je dat je makkelijk een spare kan gooien.”

LEES OOK:
Een nachtje bowlen voor het Sophia kinderziekenhuis

Manoek Lambregts