Geen uitsupporters bij Willem II – NAC: ‘Een stap terug’

De wedstrijd in Tilburg werd vorig jaar gestaakt na vuurwerk op het veld (foto: Geert van Erven)

Willem II en NAC zijn afgelopen seizoen allebei naar de Eredivisie gepromoveerd en dat betekent dat de Brabantse Derby weer op het programma staat. Maar dit jaar vinden de wedstrijden wel weer plaats zonder uitsupporters.

Dat is het gevolg van ongeregeldheden met uitsupporters bij de wedstrijden tussen Willem II en NAC van vorig jaar. Toen was de helft van het normaal toegestane aantal uitsupporters welkom bij beide derby’s. Dat was volgens de betrokken partijen weer een stap richting normaal. Maar vorig jaar ging het mis. Zowel in Tilburg als Breda was er een groep supporters die zich misdroeg. Hierbij raakten zelfs politieagenten gewond.

Onacceptabel

Voor de clubs, gemeentes, politie en het Openbaar Ministerie (OM) is dat gedrag onacceptabel. Daarom is na overleg besloten om dit seizoen helemaal geen uitpubliek toe te laten. “Het is een stap terug”, stellen de burgemeesters van Breda en Tilburg in een gezamenlijk statement. “Graag hadden we gezien dat we dit seizoen, het eerste seizoen waarin beide voetbalclubs weer in de Eredivisie spelen, uitpubliek hadden kunnen toestaan. De twaalfde man is immers een essentieel onderdeel van onze voetbalcultuur.”

Maar dat is dus door een kleine groep onmogelijk gemaakt. “Wij nodigen de supporters van beide clubs opnieuw uit om via de veiligheidsorganisatie het gesprek op te starten. Met als doel tot een gezamenlijk plan te komen waarbij we in de toekomst weer uitsupporters kunnen toelaten bij de wedstrijden.”

Het verbod voor uitsupporters bij de wedstrijden tussen Willem II en NAC geldt ook voor eventuele wedstrijden in de beker of de play-offs.

LEES OOK:
Relschoppers Willem II -NAC moeten zich binnen een week melden

Pieter Soethout