Nederlandse hockeyvrouwen slepen ook goud binnen op Olympische Spelen

Na een zware finale tegen China, hebben de Nederlandse hockeyvrouwen het toch voor elkaar gekregen om goud te behalen op de Olympische Spelen. Ook hun lot werd bepaald door shoot-outs die ze uiteindelijk met 3-1 wonnen. Freeke Moes uit Moergestel kreeg de kans om het winnende doel te maken bij de shoot-outs, maar miste helaas.

Nederland blijft maar geschiedenis schrijven. De Nederlandse hockeymannen hebben donderdag na 24 jaar een gouden medaille weten te behalen op de finale van de Olympische Spelen. En de hockeyvrouwen doen daar met hun winst nog een schepje bovenop. Dankzij deze twee olympische titels is Nederland het succesvolste hockeyland in de geschiedenis van de Spelen geworden. Zo is er nooit eerder voorgekomen dat één land tijdens één Olympische Spelen zowel hockeygoud bij de mannen als bij de vrouwen pakte.

Tempo verhoogd

Het ging er al gelijk hard aan toe in de eerste minuten van het eerste kwart. En met succes voor China. Na zeven minuten tikte Chen Yi de bal achter Anne Veenendaal. Hiermee kwam het Chinese team verrassend op 0-1. De Nederlandse hockeyvrouwen lieten het er niet bij zitten en begonnen hard terug te vechten. Zo kreeg Xan de Waard de eerste grote kans voor Nederland, maar schoot ze recht tegen de keepster.

In de tweede kwart kwam de realisatie dat er nu echt wat moest gebeuren. Het tempo werd verhoogd en de bal werd sneller rondgespeeld. Vijf minuten voor rust kreeg Nederland de eerste strafcorner, maar Frédérique Matla raakte de paal.

Gelijkmaker

De dames bleven strijden, maar nog steeds zonder succes. Ondanks toenemende druk vanuit Nederland, lukte het maar niet om in het derde kwart te scoren. China kreeg een strafcorner, maar de Nederlandse keeper wist de 0-2 te voorkomen.

Pas in het vierde kwart is het raak voor de hockeysters. Tien minuten voor tijd schoot De Waard opnieuw tegen keeper Ye aan. Via een Chinese stick kwam de bal te hoog en dat leverde Nederland en nieuwe strafcorner op. En met succes: Yibi Jansen scoorde de gelijkmaker.

Shoot-outs

Na een bloedstollende wedstrijd kwam het aan op shoot-outs. Veenendaal maakte in haar eerste grote toernooi als keepster het verschil door drie Chinese inzetten te stoppen. Pien Sanders en Maria Verschoor zorgden voor de eerste twee doelpunten in de shoot-outs. Freeke Moes uit Moergestel kreeg de kans om het winnende doelpunt te maken, maar het lukte haar niet om binnen acht seconde te scoren. Uiteindelijk maakte Marijs Veen het verlossende doelpunt.