Vaesen voelt zich thuis in Tilburg: ‘Ik zal altijd alles geven voor Willem II’

Vaesen met een gespannen blik tegen Heracles Almelo (foto: Geert van Erven)

Willem II shopte de afgelopen transferperiode niet geheel onverwacht regelmatig in België. Een van die nieuwe aanwinsten is de 23-jarige Kyan Vaesen. Hij wordt voor een jaar gehuurd van KVC Westerlo en was in de eerste vier competitiewedstrijden al goed voor twee goals en één assist. We blikken met hem terug op zijn eerste weken in Tilburg.

In de vorige winterstop was Vaesen al een van de targets van Willem II, maar toen bleek hij niet haalbaar. “Vanaf toen ben ik wel over de stap gaan nadenken”, vertelt de Belgische nummer negen van Willem II. “Ik ben deze zomer naar hier gekomen voor wat foto’s, te tekenen en het stadion te zien. Dan voel je direct de sfeer, die in en rond het stadion hangt, ook al was er toen geen wedstrijd. Er werd ook al heel veel gezegd door mensen die hier werken dat het fel leeft in Tilburg. Dat is iets wat mooi is als voetballer en ik keek er echt naar uit om alles te geven voor de supporters.”

We zijn direct goed aan de competitie begonnen en daardoor zaten we meteen in een flow.”

De overstap naar Willem II was ook meteen een bijzondere. “Het is voor mij de eerste keer dat ik een transfer maak naar een ander team”, vertelt de 23-jarige spits. “Ik heb heel mijn leven in Westerlo gezeten. Dan is het in het begin altijd even spannend, maar ik denk dat ik goed ben opgevangen. We zijn direct goed aan de competitie begonnen en daardoor zaten we meteen in een flow. De eerste wedstrijden zetten toch de toon voor hoe je aan een seizoen begint en als je direct wat punten kan pakken, geeft dat een lekker gevoel.”

Vaesen na zijn gescoorde penalty tegen Go Ahead Eagles (foto: Geert van Erven)

Ondanks het goede begin van de competitie, ziet Vaesen ook verbeterpunten. “Zowel persoonlijk als qua team kan het echt nog stukken beter. Ik denk dat we aan het begin van de wedstrijden onze start een beetje missen. In de eerste vijftien tot twintig minuten moeten we er precies nog zo’n beetje inkomen. Fel beginnen moeten we gewoon kunnen, want we zijn fysiek in orde en we kunnen het allemaal belopen.”

Er kunnen dus dingen beter, maar dat ziet de spits ook als iets positiefs. “Het spel kan nog veel beter en toch halen we onze puntjes al”, vertelt hij. Willem II haalde uit de eerste vier wedstrijden vijf punten en doet het daarmee als promovendus heel aardig.

Ik zal altijd alles geven voor Willem II en ik zal elke druppel zweet eruit lopen”

Vaesen voelt zich steeds meer thuis bij Willem II, onder andere omdat hij onlangs een plekje om te wonen heeft gevonden. Het lijkt een perfecte match. Vaesen is voetballend sterk, maar ook een echte doorzetter en dat is iets waar de supporters van Willem II van smullen. “Ik denk dat dat wel iets is wat ik mezelf nooit kwalijk kan nemen. Ik zal altijd alles geven voor Willem II en ik zal elke druppel zweet eruit lopen.” Dat viel ook op in de wedstrijd tegen Sparta, waar hij in de blessuretijd nog alles op alles zette om de verdediging van de Rotterdammers op te jagen.

Vaesen met een brede glimlach na de late gelijkmaker tegen Feyenoord in de Kuip (foto: Geert van Erven)

Die enorme strijdlust en intensiteit die hij in zijn wedstrijden legt, heeft Vaesen niet zomaar. “Ik haat verliezen. Niemand vindt dat leuk, maar ik haat het echt. We voelden echt dat er zelfs drie punten te halen waren. Dan doe je er gewoon alles aan om dat te laten gebeuren. Na de wedstrijd heb ik wel wat gescholden in de kleedkamer, maar niet op de andere jongens natuurlijk. Gewoon uit frustratie.”

Je wil toch eens meemaken dat je voor 15.000 man kan spelen.”

Maar ook de nipte verliespartij tegen Sparta kan Vaesen zien als iets positiefs. In de voorbereiding werd er namelijk nog vrij kansloos met 2-4 verloren. “De trainer zei ook achteraf: het feit dat we zo teleurgesteld zijn, wil wel zeggen hoe ver dat we staan.”

Op voorhand gaf de spits al aan dat hij onder andere voor Willem II koos, omdat het stadion er altijd vol zit. “Een van de redenen was ook zeker hoe het leeft bij de supporters. Je wil toch eens meemaken dat je voor 15.000 man kan spelen.” Ondanks dat hij hier bewust voor koos, overtrof de eerste keer in het Koning Willem II stadion zijn verwachtingen. “Wanneer je dan de tunnel uitloopt en het publiek begint te zingen, is dat geweldig. Zelfs na het begin van de wedstrijd gaan ze maar door. Ook wanneer je scoort en ze scanderen je naam, voelt dat heel goed.”

Vaesen bij Willem II
Peter Maes geeft zijn landgenoot aanwijzingen tijdens de wedstrijd (foto: Geert van Erven)

LEES OOK:
Willem II haalt opnieuw een huurling binnen: Vaesen voor één jaar naar Tilburg
Willem II verliest voor het eerst dit seizoen, Sparta met 1-2 te sterk

Pieter Soethout