Willem II wacht volgende test in Utrecht: ‘Blij met evolutie van deze selectie’

Maes druk coachend langs de zijlijn in de wedstrijd tegen RKC (foto: Geert van Erven)

Willem II reist dit weekend – met een goed gevoel na de gewonnen wedstrijd tegen RKC – af naar Utrecht voor de wedstrijd tegen de ploeg uit de Domstad. Dat betekent de volgende test voor de ploeg van Peter Maes na een meer dan behoorlijke competitiestart, waar acht punten uit vijf wedstrijden werden gehaald.

Met FC Utrecht wacht Willem II een tegenstander die nog een stukje beter aan de competitie begon. Na vier wedstrijden is de ploeg van Ron Jans nog ongeslagen in de Eredivisie. Dat betekent een knappe derde plaats op de ranglijst.

Zes keer op rij?

De opstelling van Willem II bevat tot dusver dit seizoen geen verrassingen. De Belgische oefenmeester koos vijfmaal voor dezelfde elf namen aan de start. Dat is de eerste keer ooit voor Willem II in de Eredivisie. De verwachting is dan ook dat de opstelling van Willem II tegen Utrecht ook onveranderd blijft.

Na vijf wedstrijden heeft Willem II acht punten en dat is helemaal niet slecht. Tegen RKC was het bij vlagen goed, zag Maes. Wanneer hem gevraagd wordt of zijn ploeg al klaar is voor een volgende stap is hij duidelijk. “Je wil altijd naar een volgende stap. Je wil altijd datgene wat je tot nu toe gezien hebt verder zetten en er elementen aan toevoegen. Maar als we tegen Utrecht hetzelfde kunnen laten zien als tegen RKC zou dat heel goed zijn. Dan is de toegevoegde waarde dat je dat tegen een betere tegenstander ook dat kunt brengen.”

Tempo laten zakken

Tegen RKC was het bij vlagen heel er goed, maar op andere momenten saai en matig vanuit beide ploegen. Dat is de trainer uiteraard niet ontgaan en daar ging het na de wedstrijd dan ook over. “We hebben altijd een nabespreking over de wedstrijd. Daar hebben we het over de goede dingen, maar ook over die mindere momenten. Ik was niet tevreden, omdat wij op dat moment het tempo lieten zakken. Als je dat doet, kan dat maar een reden hebben en dan is de tegenstander beter en halen zij het tempo eruit. Als je beter bent, moet je tempo blijven spelen en de tegenstander zwak houden. Dat hebben we even aangehaald.”

“Wij hebben nu vijf wedstrijden gespeeld en er vier niet verloren. Dat is verdomd goed.”

Maes ziet dat zijn ploeg volop in ontwikkeling is. “Wij zijn nog constant op ontdekkingsreis. We zijn nog aan het zoeken waar onze limieten liggen. Ik denk dat we al heel goede stappen gezet hebben. We gaan ook nog wel eens door de ondergrens gaan en dat we alles tegen krijgen. Maar dat is ook een proces. Wij hebben nu vijf wedstrijden gespeeld en er vier niet verloren. Dat is verdomd goed.”

Ondanks de goede start, blijft de trainer realistisch. “Er zullen nog periodes komen dat we wedstrijden achter elkaar gaan verliezen. Dan moeten we ook weer kijken hoe we daar als selectie op reageren. We zitten in een flow. Wat je vandaag op de training ziet is bij momenten heel goed. Maar dat kan in een wip en een knip weg zijn en dat moet je dat weer zien te zoeken. Daarom blijf ik altijd voorzichtig en geef ik aan dat ik al heel blij ben met de evolutie die deze selectie al door heeft gemaakt.”

De spelers springen er op los na de overwinning op RKC (foto: Geert van Erven)

LEES OOK:
Volwassen Willem II wint eenvoudig van RKC Waalwijk

Pieter Soethout