ETZ-chirurgen bereiden zich met hologrammen voor op operatie

Het is chirurgen gelukt om een hologram te projecteren op een deel van het lichaam van een patiënt. Annabel Groenenberg (22) maakte dat mogelijk. Want zij verfijnde daarvoor speciale software. Annabel studeert dus aan de Universiteit Twente. Nu loopt ze dan ook stage in het 3D-lab van de Tilburgse chirurgen van het ETZ.

Speciale software herkent het deel van het lichaam in kwestie vanzelf, en legt er dan een hologram overheen. Zo kan de chirurg in dat deel van het lichaam kijken, zonder te snijden. De nieuwe techniek is nu voor het eerst met succes toegepast bij een hand van een patiënt.

Voor het bestuderen van het hologram gebruiken de chirurgen de ‘HoloLens’. Die ziet eruit als een futuristische zonnebril. “Kort voor de operatie bekijken we het geprojecteerde hologram van het te opereren deel van het lichaam. Zo krijgen we beter en sneller zicht op wat we precies moeten doen. Dat doen we dus met deze bril. We zien eigenlijk al wat er aan de hand is, voor we beginnen te snijden”. Dit vertellen de chirurgen Mike Bemelman en Jan Heyligers. Samen met chirurg in opleiding Lars Brouwers zorgen zij ervoor dat het ETZ in staat is om nieuwe 3D-technieken in te zetten.

Teams op OK krijgen volledig beeld

De gebruikte techniek heet augmented reality. Letterlijk vertaald: aangevulde realiteit. Eerst maakt een team een CT- of MRI-scan van het te behandelen deel van het lichaam. Daarna combineren ze die beelden tot een compleet hologram. Annabel Groenenberg heeft hiervoor speciale software verfijnd. Ze verdiepte zich dus in de mogelijkheden van de HoloLens. Ook kreeg ze het toen toch voor elkaar om software te koppelen met CT-beelden. Die beelden projecteert het team in de OK dan op de patiënt. Zo kan de chirurg met de HoloLens als het ware door de patiënt heen kijken.

Enthousiast om de techniek te gebruiken

Groenenberg: “Hiermee zetten we een belangrijke stap vooruit in het gebruik van hologrammen in de zorg. De chirurgen aan wie ik mijn vinding heb laten zien, waren enthousiast. Toch moeten we nog veel doen voordat de HoloLens standaard toe te passen is in het ziekenhuis. De techniek belooft zeer veel, maar laat nu nog wel beperkingen zien. Die moeten we eerst nog zien te verbeteren. Desondanks biedt het werken met de HoloLens letterlijk en figuurlijk een nieuw perspectief in het behandelen van patiënten.”

Plaatje van de toekomst

De klus is echter voor de student uit Twente ook nog niet geklaard. “Er zijn zeker nog verbeteringen mogelijk. Mijn plaatje van de toekomst? Dat we vijftien minuten nadat een scan is gemaakt een compleet hologram over de patiënt heen kunnen leggen. En dat we zo het te opereren gedeelte heel precies in beeld hebben.”

 

Kees-Luc Simons