Tilburg – Een heel mooi initiatief, we zijn er erg blij mee.” Met deze woorden namen de ETZ-chirurgen Marnix de Fijter en Joël van der Niet uit handen van Jan Vriens een cheque van vijfduizend euro in ontvangst. Dit bedrag is bestemd voor de aanschaf van nieuwe instrumenten voor longkankeroperaties.

Beide chirurgen hebben Jan Vriens, de Moergestelse voorzitter van Tour de Brabant, twee jaar geleden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) aan longkanker geopereerd. Met succes, want het gaat momenteel ‘heel goed’ zegt de oud-patiënt. “Ik klim drie à vier keer per week op de fiets om te spinnen. En dan leg ik in drie kwartier een afstand van twintig kilometer af.” Bovendien slaagde Vriens er ook al in om de Vierdaagse uit te lopen.

Nieuwe techniek
Vriens was zo tevreden over zijn behandeling in het ETZ dat hij een sponsoractie aan de fietstocht Tour de Brabant verbond. Met als doel geld in te zamelen voor de innovatie van longkankeroperaties in het Tilburgse ziekenhuis. De chirurgen Van Egmond, Van der Niet en De Fijter hebben daar enkele jaren geleden de VATS-techniek (videoscopic assisted thoracoscopic surgery) geïntroduceerd. Hierbij wordt door middel van een kijkoperatie een volledige longkwab met daarin een kwaadaardige longafwijking verwijderd.

Bij deze voor patiënten minder belastende operatie maakt de chirurg vier kleine openingen in de huid. Inmiddels is deze techniek verfijnd en kan bij de ingreep worden volstaan met één kleine opening, van slechts drie centimeter. De Tilburgse chirurgen overwegen de nieuwe methode toe te gaan passen, maar daarvoor moet eerst nieuw instrumentarium worden aangeschaft. “De cheque van Vriens biedt daarvoor een meer dan welkome ondersteuning”, aldus de chirurgen.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Tilburg

Bekijk ook

Gemeente en ETZ slaan handen ineen om Tilburg gezonder te maken

De gemeente Tilburg en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis gaan samenwerken om de zorgvraa…